Najnovije vesti

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: NBS će se maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan!
Foto: Aleksandra Jovanović Cile

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: NBS će se maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan!

Biznis

BEOGRAD - Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je da može da obeća da će se Narodna banka Srbije maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati i investirati.Jorgovanka Tabaković je, gostujući u emisiji Oko ekonomije na RTS-u, rekla da su u januaru bili sezonski pritisci na kurs vezani za nabavku energenata, ali da je izazov bila pandemija i strah koji blokira ljude od investiranja.

Istakla je da se pritisak na kurs u martu i aprilu morao braniti rezervama, i da je od početka godine do danas potrošeno milijardu i dvesta miliona evra da bi kurs bio relativno stabilan. Navela je da rezerve Srbije i danas iznose više od 11 milijardi.

Guvernerka je rekla da je u vreme kada nije bilo nijednog leta, sa jednom od prijateljskih zemalja obezbedjeno 500 miliona evra keša, da se ne bi desilo da neko dodje na šalter banke i da ne može da podigne novac koji je uložen. Dodala je i da je obezbedjeno još 300 miliona za svaki slučaj, jer se ne zna šta će se dešavati.

Podsetila je i da je referentna kamatna stopa tri puta snižavana i da ona sada iznosi 1,25 odsto, što se direktno prenelo na kamate na tržištu novca i na dinarske kredite koje gradjani koriste.

Govoreći o moratorijumu na kredite, guvernerka je rekla da se trudi da gradjanima pruži mogućnosti, a na njima je da izaberu ono što im najviše odgovara.

Kaže i da ne može da poveruje u to da su bankari nespremni jer je postojala fantastična saradnja s njima u vreme kada je penzija trebalo da stigne do svakog penzionera, kada je postojala zabrana izlaska.

Ukazala je i da je postojao veliki odziv gradjana kada je reč o prethodnom moratorijumu i da banci treba da se obrati samo onaj ko ne želi da prihvati moratorijum, i to na način koji je proverljiv.

Kurir.rs/Beta

Foto Aleksandra Jovanović Cile

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...