Najnovije vesti

PAKET MERA VLADE SRBIJE ODRŽAO PRIVREDU NA NOGAMA: Država sačuvala svako radno mesto na zapadu zemlje
Foto: RINA

lepe vesti

PAKET MERA VLADE SRBIJE ODRŽAO PRIVREDU NA NOGAMA: Država sačuvala svako radno mesto na zapadu zemlje

Biznis

Donete odluke pomogle da se rasterete kompanije i da se uloži u proizvodnju i repromaterijal

Regionalna privredna komora Kraljevo sa 6.229 preduzeća i 19.770 preduzetnika, koja pokriva područja Raškog i Moravičkog okruga, posle Beograda i Novog Sada predstavlja područje sa najviše privrednih subjekata i sa jednom od najdinamičnijih i najznačajnijih privrednih aktivnostu u Republici Srbiji.

- Mere koje su preduzeli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije potvrdile su snagu države. Prvi paket mera, koji je bio značajan i sveobuhvatan, sačuvao je radna mesta i na našem području kao i Republici. Čak je u nekim oblastima došlo i do povećanja broja zaposlenih - kazao je direktor Regionalne privredne komore Kraljevo Zvonko Tufegdžić.

Merama je omogućeno da svi zaposleni u malim, srednjim i mikropreduzećima od države dobiju svoje zarade što je rasteretilo privredne subjekte da ulažu u proizvodnju i repromaterijal. Prvim paketom mera omogućeno je odlaganje plaćanja poreza kao i pomoć u iznosu od 50 odsto minimalne zarade preduzećima koja su morala da pošalju radnike na prinudni odmor.

- Izuzetno je značajno što su u međuvremenu država izašla s drugim paketom mera koje će omogućiti da sve firme i na ovom području održe privrednu aktivnost čak i one koje su najviše pogođene uslovima rada u vreme pandemije. Mere će omogućiti da se održi likvidnost i radna snaga - dodao je Tufegdžić.

U sklopu mera država je izašla sa kreditima namenjenim privredi pod izuzetno povoljnim merama omogućeno je odlaganje plaćanja poreza kao i pomoć u iznosu od 50 odsto minimalne zarade preduzećima koja su morala da pošalju radnike na prinudni odmor.

- Najugroženijim preduzećima na raspolaganju su još povoljniji krediti sa rokom otplate od pet godina, kamatom od jedan odsto i grejs periodom od dve godine. Sve ove mere imaju za cilj da privreda što bezbolnije preprodi jedan težak period, da se u postojećim uslovima održi privredna aktivnost i sačuvaju radna mesta - ocenjuje Tufegdžić.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...