OVOG NIJE BILO NI KOD DRUGA TITA! PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI: Nedimović otkrio šta sad srpski mlekari mogu za dobre pare
Foto: Marina Lopičić

dobre vesti iz poljoprivrede

OVOG NIJE BILO NI KOD DRUGA TITA! PRVI PUT U NAŠOJ ISTORIJI: Nedimović otkrio šta sad srpski mlekari mogu za dobre pare

InfoBiz -

BEOGRAD - Dve mlekare iz Srbije od juče su na listi kineske države i mogu da izvoze na teritoriju te zemlje, objavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Dodao je da je završena žetva pšenice koje ima 23 odsto više nego prošle godine, kao i da je kukuruz na njivama odličan.

On je rekao, gostujući u Beogradskoj hronici RTS, da za razliku od ostalih privrednih sektora, u poljoprivredi su ljudi od samog početka pandemije mogli da obavljaju poslove.

Navodi da je završena žetva pšenice i da je ima 23 odsto više nego prošle godine, kao i da kukuruz u atarima izgleda fantastično.

Ukazao je da se nekoliko sektora suočavalo sa realnim problemima. Proizvođači ranog povrća su imali problem zbog zatvaranja zelenih pijaca, oni koji su svoju robu prodavali hotelima i stariji pčelari koji nisu mogli da izlaze. Ministar je rekao da je njima pružena pomoć.

Kada je reč o izvozu, Nedimović je rekao da nema problema sa aspekta prevoza i transporta, već da je problem manja potrošnja na nekim tržištima.

Objavio je i da su dve mlekare iz Srbije od juče na listi kineske države da mogu da izvoze u tu zemlju. Ističe da je to prvi put u istoriji da mleko i mlečni proizvodi mogu da se izvoze na prostor Kine.

"Mogli smo svuda, ali na kinesko tržište, koje je najveće potrošačko tržište na svetu, nismo mogli nikada, ni u staroj Jugoslaviji, što bi rekli, kod druga Tita", rekao je Nedimović.

Rekao je i da je ugovor o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije prilika za mnoge, naročito za robu druge klase koja ne može da se proda kao konzumna roba. Dodao je da šljiva npr. koja je druge klase može da se prepeče u rakiju i proda bez carine.

Nedimović je naveo da se intenzivirao proces voćarske i povrtarske proizvodnje u Srbiji i da postoji i zahtev jedne nemačke pokrajine koja želi prioritetno da uvozi srpsko voće i povrće.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track