GENERALNI DIREKTOR TELEKOMA Ćulibrk: Brutalni napadi na Telekom, sprega poslovnih i političkih interesa
Foto: Zorana Jevtić

Telekom planira da postane regionalni lider na tržištu

GENERALNI DIREKTOR TELEKOMA Ćulibrk: Brutalni napadi na Telekom, sprega poslovnih i političkih interesa

InfoBiz -

Godina 2019. rekordna po uspesima, prihodi povećani za 7 odsto

BEOGRAD - Generalni direktor Telekoma Predrag Ćulibrk danas je javnosti predstavio izuzetne uspehe kompanije rekavši da je 2019. za tu kompaniju bila izuzetno uspešna, rekordna.

On je na samom početku rekao da se poslednjih dana dešavaju brutalni napadi na Telekom Srbije, te da se danas obraća javnosti jer ima dužnost prema 12.000 zaposlenih i akcionarima da stane na put tom spinovanju i da se javnosti pokaže prava slika i šta se stvarno dešava.

- Svi ovi naši poslovni potezi frustriraju našu konkurenciju - rekao je Ćulibrk dodavši da razumeju da je konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh ali ono što ne razumeju i što njemu lično nije jasno jeste sprega poslovnih i političkih interesa.

Telekom Srbija grupa imala je rekordan broj korisnika servisa od 10,4 miliona prošle godine, što je šest odsto rast u odnosu na 2018, a ostvaren je i istorijski rezultat po pitanju prihoda od 133, 7 milijardi dinara, koji su bili uvećani za sedam odsto, izjavio je danas generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

foto: Zorana Jevtić

"Sve što smo radili i po pitanju akvizicija i tehnoloških projekata se vidi. Naša operativna dobit je skočila za 25 procenata odnosno za 9,6 milijardi i iznosila je 48,4 milijarde dinara na nivou Telekm Srbija grupe", rekao je Ćulibrk na konferenciji za medije.

Ponosni smo da je broj tv korisnika porastao za skoro 50 odsto i da je na kraju 2019. godine bilo 1,15 miliona korisnika, dodao je Ćulibrk. Kaže da je porastao i broj internet fiksnih korisnika za 21 odsto i da je iznosio 1,25 miliona na nivou Telekom grupe.

"Isto tako i matična kompanija je imala značajne rezultae bez obzira što imamo negativan trend za fiksnu telefoniju - rast prihda 2 odsto, a operativna dobit porasla za 32 odsto i iznosila 32,7 milijardi", naveo je on.

foto: Zorana Jevtić

Ističe da je Telekom imao i više od 90.000 rast broja korisnika satelitske telezviije, kao i preko fiksne infrastrukture u semgentu tv usluga, kao i rast korisnika interneta. "Smatramo i ubeđeni smo da nam to daje podstrek za dalje i da svi potezi daju rezultat i po pitanju performansi kompanije. Važno je da smo tehnološki superiorna kompanija, što je zalog za buducbnnost", naglasio je Chulibrk.

Kaže da Telekom ima 12.000 zaposlenih i da i zbog akcionara Telekoma treba izneti pravu sliku o Telekomu. Ističe da su spinovanja dostigla neverovatne razmere i da se pojačavaju ovih dana.

Telekom Srbija je kompanija koja posluje u više zemalja i predstavlja ponos srpske ekonomije, istakao je Ćulibrk i dodao da je većinski vlasnik Telekoma država - 58 odsto, kao i da ima 4,8 milona malih akcionara.

foto: Zorana Jevtić

"Naš koncept i strategija poslednjih godina koje smo uspostavili jeste da se ostvari uvećanje korisničke baze, pre svega interneta i multimedije. Naš interes je da povećavamo korisničku bazu u kombionaciji organskog rasta unutar matične kompanije i kroz akvizicije u Srbiji i u BiH. Pri završetku smo tog ciklusa akvizicija kada govorimo o ovom tržištu", naveo je Ćulibrk.

Kako kaže, Telekm je poslednjih nekoliko godina značajan akcenat stavio na razvoj sopstvene infrastrukre i 2016. potpisao jedan od najvećih ugvora sa kompanijom Huaveji za polaganje optičkih kablova kako bi se obezbedilo da što više domaćinstava ostvaruje navjeće brzine putem optičkog pristupa.

foto: Zorana Jevtić

"Kada smo potpisali ugovor, on je bio bio oročen na 3,5 godine, na kraju smo njegove realizacije. Trenutno smo došli pred vrata 650.000 domaćinstava sa optičkim kablom". Prema njegovim rečima, u okviru projekta položeno je 5.000 km optičkih kablova, a u njima je postalljeno optičkih vlakana kojima se može sedam puta obuhvatiti zemljina kugla.

Kaže da je po pitanju mobilne mreže Telekom povećao za 300 odsto u toku 2018. i 2019. broj 4g baznih stanica i da je istraživanje pokazalo da u odnosu na konkurenciju imaju za više od 500 baznih lokacija.

Ćulibrk je dodao da sve to uvećava vrednost kompanija i uspostavlja temelj za buduće prihode.

1 / 23 Foto: Zorana Jevtić

On je na samom početku rekao da se poslednjih dana dešavaju brutalni napadi na Telekom Srbije, te da se danas obraća javnosti jer ima dužnost prema 12.000 zaposlenih i akcionarima da stane na put tom spinovanju i da se javnosti pokaže prava slika i šta se stvarno dešava. - Svi ovi naši poslovni potezi frustriraju našu konkurenciju - rekao je Ćulibrk dodavši da razumeju da je konkurencija zabrinuta za svoj poslovni uspeh ali ono što ne razumeju i što njemu lično nije jasno jeste sprega poslovnih i političkih interesa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track