UPRKOS KORONI I TAKSAMA: Za 6 meseci ove godine iz centralne Srbije na KiM otišla roba u vrednosti od 95,4 miliona evra
Foto: Z.Š.

IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE

UPRKOS KORONI I TAKSAMA: Za 6 meseci ove godine iz centralne Srbije na KiM otišla roba u vrednosti od 95,4 miliona evra

InfoBiz -

Firme iz centralne Srbije prodale su na tržištu Kosova i Metohije za prvih šest meseci ove godine robu u vrednosti 95,4 miliona evra, rekli su danas u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"U toku juna ove godine plasirano je robe u vrednosti 23,4 miliona evra, a u junu 2018, kada nije bila u primeni taksa od 100 odsto na to tržište, isporučeno je robe u vrednosti 40,3 milona evra", rekli su agenciji Beta u PKS.

U PKS su istakli da su privrednici uspeli da za kratko vreme obnove 58 odsto plasmana na tržište KiM, iz istog perioda 2018. kada takse nisu bile na snazi.

Ocenjeno je da bi taj procenat bio veći, kao i vrednost otpremljene robe, da u ovom periodu nije bilo krize izazvane pandemijom virusa COVID-19, kao i uvođenja mere reciprociteta u periodu od 30. maja do 6. juna, koja je u potpunosti bio obustavljen plasman robe na tržište Kosova.

Sa KiM je u prvih šest meseci ove godine u centralnu Srbiju dopremljena roba u vrednosti od 8,2 miliona evra.

Od aprila ove godine na tržište KiM je robu plasiralo 852 kompanije i preduzetnika od čega su 245 mikro i mala preduzeća.

U 2018. godini, u kojoj su takse od 100 odsto počele da se primenjuju od 21. novembra, 1.424 fireme su prodavale robu na KiM, dok je taj broj tokom cele 2019. godine pao na 296.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track