UGOVORENI POSLOVI VREDNI 93 MILIONA DOLARA: Zastava oružje uvećalo proizvodnju za 15 odsto
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

zadovoljni

UGOVORENI POSLOVI VREDNI 93 MILIONA DOLARA: Zastava oružje uvećalo proizvodnju za 15 odsto

InfoBiz -

KRAGUJEVAC - Ugovoreni poslovi fabrike "Zastava oružje" za domaće i inostrano tržište u ovoj godini su u vredni 93 miliona dolara, a proizvodnja je u odnosu na lane uvećana za 15 odsto.

Kako je preneo sajt Radio televizije Kragujevac (RTK), fabrika ima potpisan petogodišnji aneks ugovora sa Sjedinjenim američkim državama vredan 60 miliona dolara, a svi ugovoreni poslovi za američko tržište se realizuju po planu.

Među proizvodima kragujevačkih oružara najtraženiji su poluautomatske puške i pištolji, a teški mitraljezi "Kojot" i "Hamer" deo su proizvodnog programa koji donosi dobar profit i izvozi se širom sveta. Modularna puška je uzdanica fabrike, navode u "Zastava oružje", a u planu su i novi proizvodi.

"Razvijamo nove proizvode kako za potrebe naše vojske, tako i za potrebe izvoza. Modularna puška, gde je praktično cev zamenljiva, može da se koristi kalibar 7,62 x 39 i u kalibru 6,5 milimetra, je nešto novo na svetskom tržištu. Zatim, imamo snajperske puške u kalibru 7,62 x 54 i 7,62 x 51. Imamo i modularni automat i novi pištolj koji razvijamo", rekao je za RTK direktor "Zastava oružje" Mladen Petković.

U planu je i proizvodnja delova u velikim serijama. Najveći kupci proizvoda "Zastava oružje" iz Kragujevca na inostranom tržištu su Sjedinjene Američke Države, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Značajan izvozni program odlazi i na tržište Australije, afričkih i azijskih zemalja.

Kurir.rs/Beta

Foto Ministarstvo odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track