SRBIJA SVE JAČA! Vučić i Altmajer potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanju institucionalnog partnerstva (FOTO)
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

SRBIJA SVE JAČA! Vučić i Altmajer potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanju institucionalnog partnerstva (FOTO)

InfoBiz -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na video - konferenciji sa saveznim ministrom za privredu i energetiku Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom.

Predsednik Vučić i ministar Altmajer potpisali su zajedničku izjavu o namerama između Kabineta predsednika Srbije i Saveznog ministarstva za privredu i energetiku Nemačke o uspostavljanju institucionalnog partnerstva za jačanje razvoja strategije industrijske politike Srbije u skladu sa Evropskim zelenim dogovorom, uz istovremeno unapređenje odgovarajućih lanaca snabdevanja.

Vučić je istakao da privreda Srbije predstavlja važan pokretač ekonomije Zapadnog Balkana, kao i da su se nemačko-srpski ekonomski odnosi razvijali dinamično i pre globalnih ekonomskih posledica pandemije Kovid-19.

"Pre krize, naša trgovinska razmena udvostručila se u poslednjih šest godina i dostigla novi maksimum od preko 5 milijardi evra u 2019. godini. Nemačke kompanije su u poslednjih nekoliko godina uložile u Srbiju preko 2,53 milijarde evra i zaposlile 65.000 ljudi", dodao je Vučić.

Savezni ministar privrede i energetike Peter Altmajer naglasio je da će se putem ovog partnerstva značajno intenzivirati saradnja u oblasti unapređenja poslovnog okruženja: "Administrativno partnerstvo koje smo danas dogovorili predstavlja konkretan doprinos podršci putu Srbije ka Evropskoj uniji i realizaciji odgovarajućih uslova u skladu sa time. Zajedno radimo na održivim strukturama u cilju ekonomske saradnje. Potrebno je da partnerstvo gradimo na širokim i jakim osnovama, kako bismo mogli da prevaziđemo aktuelnu krizu", istakao je Altmajer.

"Nemačka je najveći trgovinski partner Srbije. Nadam se da će u našu zemlju doći i novi investitori, a da će oni koji već posluju u Srbiji još bolje da razvijaju svoj biznis. Ovaj sporazum koji danas potpisujemo pokazuje odnos Nemačke prema ovom regionu i prema Srbiji", zaključio je Vučić, a navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track