SINIŠA MALI O POHVALAMA MMF ZA SRBIJU: Potvrda svih ekonomskih reformi koje smo sprovodili u prethodnom periodu
Foto: Marina Lopičić

REAKCIJA MINISTRA

SINIŠA MALI O POHVALAMA MMF ZA SRBIJU: Potvrda svih ekonomskih reformi koje smo sprovodili u prethodnom periodu

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, povodom pohvala koje su stigle iz MMF-a na račun ekonomskog programa i mera u Srbiji, da je ta međunarodna finansijska institucija potvrdila i prepoznala da je paket pomoći srpskoj privredi bio snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

"To je veoma važna i velika vest za građane Srbije i potvrda svih onih ekonomskih reformi koje smo sprovodili u prehtodnom periodu, ali i ovih ekonomskih paketa pomoći koji su doneti u proteklih par meseci kako bi podržali našu privredu", rekao je Mali Tanjugu.

Ističe da je to potvrda da se država na pravi način odnosila prema krizi koja je najveća ekonomska kriza u istoriji, kao i da su Vlada Srbije i predsednik Aleksandar Vučić na pravi način vodili ekonomsku politiku.

"Ta ekonomska politika nas je dovela do toga da imamo dovoljno novca, da smo dovoljno jaki i da na pravi način reagujemo i bukvalno spasemo našu ekonomiju od scenarija masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika koje smo mogli davidimo u mnogo razvijenijim zemljama".

Ministar finansija kaže da je ta odluka MMF-a bila očekivana i dodaje da vlada ima odličnu saradnju sa MMF-om i da je njihova ocena objektivna potvrda ne samo naše ekonomske politike već i mera koje se sprovode radi ublažavanja posledica krize izazvane pandemijom kovida19.

"To su mere vredne 5,8 milijardi evra, što je 12,5 odsto našeg BDP-a. MMF je prepoznao da smo sa ogromnom likvidnošću i iznosom novca pomogli našu privredu i građane i spasili zaposlene, sacuvali radna mesta i prozivodne pogodne".

Mi ćemo sa takvom odgovornom ekonomskom politikom nastaviti i u buduće, poručio je Mali.

Srbija sprovodi dobre mere, a fiskalni paket koji je donet kao dogovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, ocenio je Međunarodni monetarni fond, saopšteno je ranije danas iz Narodne banke Srbije (NBS).

MMF je doneo odluku o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije, ocenivši da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI).

U odluci Odbora izvršnih direktora MMF-a o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije, donetoj 26. avgusta, navodi se da su vlasti Srbije u borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track