Najnovije vesti

ČADEŽ: Predstavnici DFC u Beograd dolaze već 21. septembra! Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti za privrednike
Foto: Printscreen/Instagram

JEDAN OD PRVIH KORAKA U REALIZACIJI SPORAZUMA

ČADEŽ: Predstavnici DFC u Beograd dolaze već 21. septembra! Iz SAD stižu investicije i povoljni krediti za privrednike

Biznis

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je da će, nakon vašingtonskog sporazuma, predstavnici američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd doputovati već 21. septembra radi priprema za što skorije otvaranje kancelarije.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima uoči polaska iz SAD, Čadež podseća da će to biti prva kancelarija DFC-a u regionu, koja će ubrzati početak realizacije dogovorenih projekata.

"Biće to jedan od prvih koraka u realizaciji sporazuma o ekonomskoj saradnji Beograda i Prištine, koji će doneti vidljive i konkretne koristi ne samo za naše poslovne zajednice, već i za ekonomiju celog regiona", rekao je Čadež.

Ističe da će se ta korist ogledati kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima, finansiranje infrastrukturnih projekata i podršku investicionim projektima privatnog sektora - od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija.

Za PKS, kaže Čadež, sastanak u Vašingtonu sa izvršnim direktorom DFC-a Adamom Bolerom i skori dolazak njihove delegacije u Beograd, predstavlja nastavak saradnje s tom agencijom.

"Više od šest meseci radimo na pripremi i razradi projekata koje će DFC podržati tehnički i finansijski - posredstvom američke 'Eksim' banke i korporacije 'Milenijum čelindž'", naveo je Čadež.

Kaže da je u proteklom periodu imao više onlajn sastanaka sa predstavnicima te razvojne korporacije kako bi što bolje markirali i definisali za privrednike korisne, strateški značajne i ekonomski održive projekte, a koji su istovremeno u funkciji i bržeg privrednog rasta i regionalnog povezivanja.

Ističe da kao što je važno da kancelarija DFC-a što pre bude otvorena i da što brže krene u sprovođenje dogovorene podrške, za privredu je jednako bitno da se njene aktivnosti i projekti koje podržava što efikasnije realizuju.

"I privreda i beogradska kancelarija DFC-a moći će u tome da računaju na podršku privrednih komora Srbije i Kosova, kao poslovnih asocijacija. Spremni smo da formiramo zajednički tim za podršku bržoj i efikasnijoj realizaciji projekata", najavljuje Čadež.

Odluka o otvaranju kancelarije DFC-a u Srbiji, po rečima Čadeža, osim što je snažan signal budućim investitorima i drugim međunarodnim finansijskim organizacijama i rejting agencijama, vrlo brzo će doneti konkretne, sasvim opipljive koristi za privrednike.

"DFC će kroz garantnu šemu malim i srednjim preduzećima obezbediti bolji pristup finansiranju - jeftine kredite, pod prihvatljivim uslovima, što je velika podrška firmama pojedinačno i preduslov rastu i razvoju MSP sektora koji predstavlja kičmu svake privrede", ocenjuje predsednik PKS.

Kada je reč o ulaganjima u investicione projekte privatnog sektora, kaže, na podršku u njihovoj realizaciji mogu da računaju i proizvodne i uslužne kompanije.

Čadež navodi da su predložili i razgovarali o konkretnim projektima u oblasti energetike, prehrambene industrije, logistike i visokih tehnologija...

Podseća da je infrastrukturno povezivanje preduslov za čvršću ekonomsku saradnju poslovnih zajednica koje okupljanju privredne komore Srbije i Kosova, za više trgovine i investicija, međusobno i u regionu, za uspešnije i efikasnije poslovanje, uz manje administracije i troškova.

Utoliko je, kaže, značajnija američka finansijska podrška izgradnji deonice autoputa Niš - Priština od Pločnika do Merdara, izgradnji, odnosno modernizaciji železnice na severnom i istočnom kraku ka Prištini, kao i daljem povezivanju saobraćajnica sa albanskom obalom, odnosno lukom Drač na Jadranskom moru.

"To nisu projekti značajni samo za Beograd i Prištinu i naše međusobno povezivanje, već za ceo region Zapadnog Balkana. Oni će olakšati i realizaciju 'Mini Šengena', zone zajedničkog tržišta i slobodnog kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala, u kojoj se, po sporazumu iz Vašingtona, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, pridružuje i Kosovo", zaključio je Čadež.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...