Najnovije vesti

SUTRA VAM LEŽU PARE NA RAČUN: Reč je o 18.000, imate li i vi pravo na njih? Ako ste u novoosnovanoj firmi, sledi DUPLO!
Foto: Shutterstock

muštuluk

SUTRA VAM LEŽU PARE NA RAČUN: Reč je o 18.000, imate li i vi pravo na njih? Ako ste u novoosnovanoj firmi, sledi DUPLO!

Biznis

BEOGRAD - Sutra će biti isplaćen poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali danas je najavio da će poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena sutra, dok će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra, odnosno biće to dve uplate od po 60 odsto minimalca odjednom.

"Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi", rekao je Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, reč je o poslednjoj, petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć. Ministar je precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Ocenio je da se radi o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima.

"Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP-a. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji", rekao je Mali.

Dodao je da upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

Mali se osvrnuo i na novosnovane firme, precizirajući da veoma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

"To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima", naveo je Mali i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate ođednom.

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji.

Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

"I od ove mere očekujemo dosta, a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima", rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same, već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoje tržište i radna mesta.

On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja, čijim građanima stižu dobre vesti i iz inostranstva, koje potvrđuju dobre ekonomske mere u vreme pandemije koronavirusa.

"Nedavno smo dobili potvrdu kreditnog rejtinga od agencije Mudis, što znači da se nije povećao rizik zemlje, te da se kamate banaka neće povećavati, Evropska komisija je usvojila pre nekoliko dana paket predloga za povećanje trgovine između EU i susednih zemalja, među kojima je i Srbija, a jedna od najznačajniih vesti je dolazak Razvojne finansijske korporacije u Srbiju, što je izdejstvovano na pregovorima u Vašingtonu", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ono što Vlada pokušava je da, u ovim otežanim okolnostima, diferzifikuje izvore finansiranja za privredu, te da se tako obezbede potencijali za samoodrživost i rast.

"Ne znam da li građani znaju koliko je važna vest otvaranje kancelarije Razvojne finansijske korporacije u Srbiji. To će biti snažan signal investitorima da smo bezbedna zemlja za ulaganja. Na taj način krenuće realizacija raznih ekonomskih dogovora kroz jeftine kredite malim i srednjim preduzećima i podršku investicionim projektima privatnog sektora - od energetike, preko prehrambene industrije i logistike do visokih tehnologija", kazao je Mali.

Istakao je da, bez obzira na sve okolnosti, Srbija ide napred, naša privreda funkcioniše i nadamo se najboljem ishodu na kraju godine.

foto: Printscreen/Instagram

"Uložili smo sve napore da pomognemo i građanima i privredi i na to smo ponosni. Uspeli smo jer smo uspeli da konsolidujemo naše javne finansije, da srpsku ekonomiju uvedemo u red", rekao je Mali.

Ministar finansija je zaključio da izgradnja i povezivanje, odnosno slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga može da nas uzdigne i pomogne da životni standard u kratkom periodu bude bolji.

Mali ističe da smo uspeli pravim merama da pogodimo ono što je bilo najpotrebnije i građanima i privredi.

Podsetio je da je Vlada Srbije pokrenula i program "Moja prva plata", koji je usmeren na mlade bez radnog iskustva i da država u njih ulaže dve milijarde dinara, s obzirom da će devet meseci mesečno dobijati 20.000, odnosno 24.000 dinara, u zavisnosti od toga da li će mladi čovek koji je na praksi biti sa diplomom srednje škole ili fakulteta.

On je podvukao da je država dokazala da čvrsto stoji iza svojih građana, koji sada konačno mogu da se na nju oslone i opravdano računaju na bolje sutra.

"Već sam i rekao da je najvažnije da će penzije rasti u 2021. godini, a plate u javnom sektoru neće biti smanjene. Borimo se, takođe i da povećamo minimalac u prihvatljivim okvirima i za poslodavce i sindikate i uskoro ćemo izaći i sa tom vešću", zaključio je ministar finansija.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...