Najnovije vesti

BEOGRADSKI AERODROM DOBIJA NOVI TORANJ: Srpsko nebo je sigurno, gradimo novi i moderniji
Foto: Facebook Printscreen, Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije

BEOGRADSKI AERODROM DOBIJA NOVI TORANJ: Srpsko nebo je sigurno, gradimo novi i moderniji

Biznis

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je danas radove na izgradnji novog kontrolnog tornja SMATSA na Aerodromu "Nikola Tesla" i najavila da bi trebalo da bude završen za godinu dana.

Mihajlović je novinarima na aerodromu kazala da srpsko nebo jeste sigurno, ali da bi tako ostalo potrebna su nova ulaganja.

Ističe da će novi toranj podržati s jedne strane otvaranje novih destinacija, a sa druge strane, ulaganja u nove aerodrome.

: Српско небо је сигурно, градимо нови и модернији контролни торањ Потпредседница Владе Србије и министарка...

Posted by Зорана Михајловић on Tuesday, September 15, 2020

Mihajlović je rekla da osim Aerodroma "Nikola Tesla" koji je, kako kaže, aerodrom u usponu sa mogućnošću da se razvija u narednom periodu zahvaljujući koncesionaru "Vansi", koji planira da uloži 700 miliona evra, Srbija ima i druge aerodrome.

Među njima su i aerodrom u Kraljevu koji bi trebalo da postane, kaže ona, najveći kargo aerodrom u regionu, zatim niški aerodrom koji je država uspela da podigne od niskoprofitnog do aerodroma koji je prošle godine imao 440.000 putnika.

"Svi ovi aerodromi traže novi moderan toranj koji se trenutno gradi na aerodromu u blizini SMATSA", rekla je ona i izrazila nadu da će radovi biti završeni na vreme.

Kaže da će visina tornja biti 75 metara dok, ukazuje, postojeći toranj koji je izgrađen pre 60 godina ima 41 metar.

Vazdušni saobraćaj u Srbiji, dodala je Mihajlović, posluje po svim evropskim standardima, a činjenica da je on deo Evrope i sveta jesu, ukazuje, povećanje broja destinacija Er Srbije sa tridesetak na 62, kao i direktan let za SAD koji je uspostavljen 2015. godine.

Ističe da je to rezultat velikog rada i ulaganja države u vazdušni saobaćaj, te dodala da i SMATSA ima svoj investicioni program koji je vredan 120 miliona evra.

foto: Nemanja Nikolić

Mihajlović dodaje da su deo tog investiconog programa i toranj koji se trenutno gradi na beogradskom aerodorum, kao i toranj koji će se graditi na aerodromu u Nišu, a čija izgradnja se očekuje u trećem kvartalu sledeće godine.

Ministarka Mihajlović obišla je radove na izgradnji kontrolnog tornja sa direktorom SMATSA Predragom Jovanovićem koji je naveo da se pored novog tornja gradi i aneks postojećeg objekta.

"Ovo je najveći i najvažniji projekat u modernizaciji sistema Kontrole letenja. Gradimo toranj visine 75 metara sa kupolom na vrhu od 100 kvadratnih metara, sa najmodernijim softverima i uređajima", rekao je Jovanović.

Ističe da su radovi na tornju započeli 24. februara, a rok za završetak građevinskih radova je 550 dana, odnosno septembar sledeće godine.

U operativnoj upotrebi, kaže Jovanović, toranj će biti od februara 2022. godine, kada se obeležava 60 godina od postojećeg tornja.

Jovanović dodaje da su se radovi odvijali i za vreme vanrednog stanja, uz poštovanje svih mera zaštite i sa smanjenim brojem radnika na gradilištu, te navodi da to neće u velikoj meri uticati na predviđeni rok završetka novog tornja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...