Najnovije vesti

SRBIJA UPLATILA JOŠ JEDNU RATU ZA KREDIT IZ TITOVOG VREMENA: Milioni evra otišli na račun Svetske banke
Foto: Shutterstock, Profimedia

iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka

SRBIJA UPLATILA JOŠ JEDNU RATU ZA KREDIT IZ TITOVOG VREMENA: Milioni evra otišli na račun Svetske banke

Biznis

Srbija je u utorak iz budžeta isplatila 11,41 miliona evra po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, rečeno je u Narodnoj banci Srbije.

Reč je o kreditu koji je u vreme nekadašnje SFRJ uzet od Svetske banke.

U NBS kažu da je juče preko računa NBS kao agenta države po reprogramiranim dugovima bivše SFRJ prema Svetskoj banci, izvršeno plaćanje dospelih obaveza po Konsolidacionom zajmu A u iznosu od 11,41 miliona evra (9,41 miliona evra po osnovu glavnice i dva miliona evra po osnovu kamate) za koje su sredstva obezbeđena iz budžeta Srbije.

Do kraja godine, odnosno u decembru, prema Svetskoj banci dospevaju obaveze po Konsolidacionom zajmu B u ukupnom iznosu od 22,05 miliona evra (17,87 miliona evra po osnovu glavnice i 4,18 miliona evra po osnovu kamate).

Stanje duga Republike Srbije prema Svetskoj banci po tim zajmovima ukupno iznosi 616,06 miliona evra, i to po Konsolidacionom zajmu A - 206,25 miliona evra, a po Konsolidacionom zajmu B - 409,81 milion evra.

Što se tiče dinamike otplate ovih obaveza, po Konsolidacionom zajmu A, otplate su dva puta godišnje - u martu i septembru, pri čemu poslednja rata dopseva 15. septembra 2031. godine.

Po Konsolidacionom zajmu B, otplate se takođe obavljaju dva puta godišnje, u junu i decembru, pri čemu poslednja rata dospeva 15. decembra 2031. godine.

Obaveze Republike Srbije prema poveriocima Pariskog kluba ukupno iznose 924,75 miliona evra i dospevaju zaključno sa 2041. godinom.

Obavljaju se dva puta godišnje u martu i septembru, a obaveze koje dospevaju u septembru 2020. godine iznose 71,95 miliona evra, navode u NBS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...