Najnovije vesti

SJAJNE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE: Od 1. januara povećanje penzija, evo i za koliko
Foto: Shutterstock

SJAJNE VESTI ZA NAJSTARIJE GRAĐANE: Od 1. januara povećanje penzija, evo i za koliko

Biznis

Od 1. januara 2021. godine biće povećanje penzija od 5,9 odsto po švajcarskoj formuli, rečeno je iz Ministarstva finansija.

-Niko ne dovodi u pitanje stabilnost penzija, Srbija se pokazala odgovornom kada je ekonomska politika u pitanju - navodi se.

- Ogromnim paketom pomoći, sa 5,8 milijardi evra, sačuvali smo radna mesta i proizvodne kapacitete, obezbedili da se rast nastavi posle korone -dodaju iz ministarstva.

Navedeno je da je u utorak u okviru mera podrške isplaćena poslednja minimalna zarada, a da će 21. septembra biti isplaćene još dve minimalne zarade za novoosnovana preduzeća. Reč je o firmama koje su osnovane posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula.

- U utorak smo imali prilive od PDV-a bolje od planiranih, tačnije 1,6 milijardi više od planiranog, što pokazuje da se oporavak nastavlja - kažu iz Ministarstva finansija.

-Ove nedelje smo povećali minimalnu cenu rada za 6,6 odsto odnosno preko 2.000 dinara. Vodili smo računa da se realan standard radnika zadrži ili poveća - rekli su iz ministarstva i podsetili da je prošle godine minimalac povećan 3.000 dinara.

- Najveći teret tog povećanja će preuzeti država jer smo povećali neoporezivi deo sa 16.300 na 18.300 dinara - dodaju.

Povećanje minimalne zarade znači i povećanje ostalih zarada. U uslovima krize srpska ekonomija nema zatvaranja fabrika, nema masovnog otpuštanja, a ima nisku stopu nezaposlenosti od 7,3 odsto.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...