O DOLASKU DFC U USIJANJU NA KURIR TELEVIZIJI Kovačević: Ovo je novi početak privatnih ulaganja u Srbiji
Foto: Kurir

tačno u 20 časova

O DOLASKU DFC U USIJANJU NA KURIR TELEVIZIJI Kovačević: Ovo je novi početak privatnih ulaganja u Srbiji

InfoBiz -

* Ovo je prvi put od Dejtona da je Srbija dobila neku drugačiju ulogu, neko drugačije mesto kad je reč o Sjedinjenim Državama, to je za mene možda najveća dobit od ovog sporazuma, kaže profesor Savić

* Dolazak ove razvojne agencije je nova snažna poruka i pokazatelj novog strateškog partnerstva sa SAD, smatra profesor Rabrenović

BEOGRAD - Dolazak američke razvojne agencije DFC u Beograd je vest ne samo za srpsku ekonomiju i snažan signal za buduće investiture u region uopšte, saglasni su učesnici emisije “Usijanje” na Kurir televiziji.

Prvi put jedna od najmoćnijih američkih finansijskih organizacija, američka razvojna agencija DFC otvoriće svoje predstavništvo u Beogradu, jedinu takvu kancelariju u regionu. Reč je o organizaciji, čiji je godišnji budžet preko 60 milijardi dolara.

foto: Kurir

O aspektima i značaju sporazuma u emisiji Usijanje na Kurir televiziji govore Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, profesor dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za javni menadžment i prof. dr Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

1 / 18 Foto: Kurir

Na pitanje šta znači DFC u ponedeljak u Beogradu, prvi odgovara Miladin Kovačević i kaže:

- Ako bih sažeo u jednoj rečenici, onda je to novi početak privatnih ulaganja u Srbiji i regionu a mislim pre svega na privatni kapital - objašnjava Kovačević dodajući da se DFC bavi osiguranjem ali ima i potencijal da se bavi kreditiranjem.

foto: Kurir

Kovačević dodaje da se iz ovog vidi da je i američki interes da se na prostoru Zapadnog Balkana više ulaže i da se podiže ekonomija, što je u skladu i sa sporazumom u Vašingtonu, gde je u fokusu pre svega bila ekonomija.

Kovačević kaže i da je sada sve to sinhronizovano, sve ovo sa DFC, sporazumom u Vašingtonu pa i mini-Šengenom za koji sam doskora smatrao da je utopija... On je dodao i da nije tajna da je DFC osnovan kako bi parirao kineskim investicijama u svetu.

Na pitanje kako bi rastumačio ovakav američki interes, profesor Rabrenović kaže da je ovim ekonomskim sporazumom presečen jedan Gordijev čvor koji je našu zemlju stavio na stranputicu svetskih ulaganja. Dolazak ove razvojne agencije je nova snažna poruka i pokazatelj novog strateškog partnerstva sa SAD. Profesor je podsetio da smo mi imali jako dobre odnose sa SAD ali davno, koji su poslednjih tridesetak godina zahladneli.

foto: Kurir

- Meni se čini da je klima promenjena i da je došlo do otopljenja... ovo je jedan temelj i jedan padobran koji neće moći tako lako da se promeni, te je jedan novi početak i temelj i za neka druga delikatna pitanja koja će biti pokrenuta - rekao je Rabrenović i nešto kasnije dodao i da smatra da su EU i SAD ulaganja komplementarna odnosno da nisu kontradiktorna.On je dodao i da nam je ovakav jedan sporazum bio potreban.

- Važno je što postajemo vidljivi na mapi sveta i to srpski privrednici treba da iskoriste - dodao je on rekavši da saradnja možda i neće biti laka i da ćemo možda negde i zapeti ali da ne treba da odustanemo.

Profesor Savić je istakao da bi pre svega želeo da kaže koja je to naša konkretna dobit kad je reč o dolasku DFC a to su odnosi sa SAD jer ni u politici ni u ekonomiji nije dobro baš biti sa druge strane nasuprot najveće sile sveta.

- Ovo je prvi put posle koliko godina... od Dejtona da je Srbija dobila neku drugačiju ulogu neko drugačije mesto kad je reč o Sjedinjenim Državama, to je za mene možda najveća dobit od ovog sporazuma - rekao je Savić dodavši da Kosovo drži glavu iznad vode zahvaljujući samo američkom biznisu i ulaganjima.

foto: Kurir

Profesor Savić je naglasio da su Albanci ekonomski iracionalni i da im je jedini cilj kojem je sve podređeno jeste priznavanje tzv. nezavisne države Kosovo. On je pojasnio da kad bi se pitao običan narod bilo bi to mnogo drugačije jer je običnom narodu i albanskom i srpskom u interesu da živi dobro i da živi u miru. Savić je dodao i da Albanci imaju problema među sobom. Savić je naglasio da je uvek za izgradnju auto-puteva te dodao da imamo dobru ekonomsku saradnju s Rusijom i Kinom i SAD.

foto: Kurir

Kovačević se potom nadovezao rekavši da je pogrešio u prognozi kada je na samom početku uvođenja prištinskih taksi na srpsku robu rekao da to neće trajati duže od dve nedelje ili mesec dana misleći da će presudno biti trezveno mišljenje, ali da nije pogrešio kad je rekao da je tako nešto neodrživo. Kovačević je ocenio i da je izlazak Prištine iz CEFTA sporazuma samo jedna prolazna epizoda.

Podsetimo, ona postoji samo dve godine, osnovao ju je predsedničkim ukazom predsednik Donald Tramp, a očekuje se da će prvi posao u Srbiji biti izgradnja auto-puta “Mir” između Niša i Prištine kojim se centralna Srbija povezuje dalje sa Albanijom s obzirom da će se novi autoput nasloniti na već postojeći između Prištine i Tirane.

Finansijska pomoć DFC omogućiće napredak srpske privrede, dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta, a Srbija sa otvaranjem ove kancelarije postaje ekonomski centar Balkana. Vrednost budućih investicija je za sada još u domenu nagađanja, ali ako se zna da su američke kompanije već investirale oko četiri milijarde dolara u Srbiju dolazak DFC će ta ulaganja značajno pojačati. Otvaranje kancelarije DFC-a u Beogradu, koju je najavio i njen direktor Adam Boler koji će u ponedeljak u visokoj američkoj delegaciji, prema najavama, doputovati u Beograd gde će provesti četiri dana.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja