DA BISTE NAPRAVILI KUĆU TEBA VAM DOSTA ŽIVACA I NOVCA: Evo koliko bi mogao da vas košta ovaj PROJEKAT
Foto: FOTO AP, 16 11 2016

DA BISTE NAPRAVILI KUĆU TEBA VAM DOSTA ŽIVACA I NOVCA: Evo koliko bi mogao da vas košta ovaj PROJEKAT

InfoBiz -

Pandemija korona virusa promenila je mnoge navike, a ljudi su morali da se prilagođavaju trenutnim okolnostima. Tako su i mnogi građani Srbije tokom vanrednog stanja i karantina shvatili da uvedene mere ograničenja mnogo lakše mogu podneti u kući sa dvorištem, nego u skučenim stanovima.

To je izazvalo i veliki rast potražnje za vikendicama u prethodnih nekoliko meseci, a sve je više i onih koji umesto stambenog kredita razmišljaju o gradnji kuće. Ipak, koliko košta jedan takav poduhvat i šta vam je sve potrebno da biste izgradili svoj novi dom?

Stručnjaci kažu da bi za jedan ovakav projekat trebalo izdvojiti najmanje 50.000 evra, pa naviše, u zavisnosti od veličine kuće, kvaliteta ugrađenih materijala, lokacije... Dodatno ulaganje predstavlja vreme potrebno za izgradnju, ali pre svega toga, za prikupljanje svih potrebnih dozvola i dokumentacije neophodne za početak zidanja.

Na osnovu dosadašnjih iskustava, neke procene govore da od trenutka kada kupite plac do "prve lopate", odnosno početka gradnje, najčešće prođe oko godinu dana. Trošenje živaca dok obijate pragove raznih institucija i ustanova, kažu, dobijate "besplatno".

Prvi korak vlasnički list

Prvi dokument, bez koga ne možete da počnete ni da razmišljata o gradnji kuće, jeste vlasnički list, odnosno potvrda da zemljište na kome gradite pripada vama. Zatim sledi parcelizacija terena, da bi se dobio akt o urbanističko-tehničkim uslovima, a adresa za to je Geodetski zavod. Ovaj proces traje najmanje mesec dana i tek tada možete da proverite da li je parcela obuhvaćena regulacionim planom.

Ukoliko ne postoji regulacioni plan za tu parcelu, potrebno je uraditi urbanistički projekat, a za to morate da angažujete licenciranog projektanta za urbanizam i plansko planiranje i da prikupite saglasnosti svih komunalnih i javnih ustanova koje u gradskom Sekretarijiatu za urbanizam naznače kao potrebne. Gotov projekat pregleda sekretarijat za urbanizam i ovaj deo posla, ako imate potpunu dokumentaciju, može da traje i do četiri meseca.

Nešto jednostavnija procedura je u slučaju da je zemljište na kome se gradi obuhvaćeno regulacionim planom i tada Sekretarijat za urbanizam izdaje "Urbanističko-tehničke uslove", što takođe može da potraje do tri meseca.

Projekat, pečat, pa prijava radova

Kada se dobije navedeni akt, može se početi sa izradom idejnog projekta, a za prikupljanje dokumentacije potrebno je najmanje dva meseca. Za izradu glavnog projekta potrebne su saglasnosti od elektrodistribucije, toplane, protivpožarne brigade MUP, JKP "Vodovod i kanalizacija" i JKP "Skloništa".

Posle idejnog sledi izrada glavnog projekta i tek kada se na sve te dokumete stavi pečat gradskog Sekretarijata za urbanizam, mogu se prijaviti radovi na parceli.

Materijal za gradnju kuće

Ako se odlučite za montažnu kuću, njena gradnja može da vas košta od 200 evra po kvadratu (bez zanatskih radova), pa do 450 evra za sistem "ključ u ruke". U manjim mestima u unutrašnjosti Srbije, montažnu kućicu od 30 kvadrata možete dobiti već za desetak hiljada evra.

Ako se odlučite za klasičnu gradnju, napravili smo okvirnu računicu koliko bi mogla da vas košta kuća od 150 m2, sa podrumom od 80 m2. Ipak, imajte u vidu da se cene materijala razlikuju u zavisnosti od kvaliteta, ali i stovarišta, pa se pre početka gradnje savetuje dobro upoznavanje sa tržištem i svim dostupnim opcijama.

  • Beton: potrebno je od 90 do 120 metara kubnih. Cena betona je oko 60 evra po metru kubnom, mada zavisi i od prevoza i popunjenosti mešalice. Dakle, oko 7.200 evra.
  • Gvožđe: potrebno je od 80 do 100 kilograma po metru kubnom. Cena je 0,5 evra do 1 evra po kilogramu, u zavisnosti od prečnika. Računajte na 12.000 evra.
  • Blok: potreban za gradnju temelja i osnovnih zidova. Za kuću od 150 kvadrata potrebno je oko 7.000 komada bloka. Cena jednog bloka je oko 0,3 evra po komadu, što znači da za ovu stavku treba izdvojiti 2.100 evra.
  • Cigla: potrebno je od 3.000 do 5.000 komada za izgradnju pregradnih zidova. Cena je 0,15 evra po komadu. Ukupno 750 evra.
  • Građa (drvo, daske, grede): potrebno je od 10 do 15 metara kubnih. Cena je oko 200 do 250 evra po metru kubnom, što znači ukupno 3.750 evra.
  • Pesak: potrebno je oko 20 metara kubnih. Cena je oko 12 evra po kubiku, dakle do 250 evra.
  • Kreč i cement: potrebno je od 6 do 8 tona. Cena je oko 120 evra po toni. Ukupno 960 evra.
  • Krovni pokrivač: potrebno je oko 175 m2 krovnog pokrivača. Cena crepa je oko 5,5 evra po kvadratu, što znači ukupno nešto manje od 1.000 evra.

Stolarija: ovde je važno pitanje da li ste se opredelili za drvenu ili sve popularniju ALU/PVC stolariju. Cena drvenog dvokrilnog prozora veličine 120×140 cm kreće se oko 120 evra. Unutrašnja vrata koštaju od 60 do 120 evra u zavisnosti od materijala i veličine, dok se ulazna vrata mogu naći od 190, pa sve do 500 evra. Kada je reč o PVC stolariji, cena prozora kreće se od 110 evra, dok se ulazna vrata mogu naći od 200 evra pa naviše.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track