POSAO BUDUĆNOSTI: Žene u Srbiji sve zainteresovanije za IT sektor
Foto: Promo

POSAO BUDUĆNOSTI: Žene u Srbiji sve zainteresovanije za IT sektor

InfoBiz -

Iako broj žena u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji još nije dovoljan, one čine petinu visokoobrazovanog IKT kadra, što je malo bolji rezultat od evropskog proseka, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na trećoj AFA nedelji inovacija.

U prilog činjenici da se žene, posebno mlade, sve više uključuju u ovaj sektor, navela je da svake godine IKT studije upiše oko sedam odsto devojaka više.

"To je dobro, ali nije dovoljno i mi ćemo raditi na poboljšanju stanja u ovoj oblasti. Pored bavljenja rodnom ravnopravnošću, bitno je ulaganje u infrastrukturu, što država čini kroz razvoj tehnoloških parkova, sistema e-obrazovanja, gde smo posebno ponosni na projekat 'Povezane škole' kojim smo lane omogućili 20.000 digitalnih učionica", rekla je Tatjana Matić.

U sklopu nedelje čija je tema "Sastanak sa budućnošću", održan je hakaton, odnosno takmičenje devojčica iz osnovnih škola u kreiranju edukativne igrice.

Učestovalo je njih 50, a pobedile su učenice iz Osnovne škole "2. oktobar" iz Zrenjanina.

Drugo mesto pripalo je timu IT devojčica iz Osnovne škole "Borislav Pekić" iz Beograda, a treće, hakaton timu devojčica iz Jošaničke Banje.

Pobednicama su uručene nagrade a specijalna nagrada dodeljena je devojčicama iz Osnovne škole "Dule Karaklajić" iz Lazarevca koje su osmislile igricu, pod nazivom Dulek.

Najveća pažnja na trećoj nedelji inovacija, koja se održava od 21. do 25. septembra, je usmerana na podizanje svesti o tome kako tehnologije koje brzo rastu utiču na ekonomiju i sam način života.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track