EKSKLUZIVNI INTERVJU PRVOG ČOVEKA AMERIČKE DFC ADAMA BOLERA POSLE POSETE BEOGRADU: Nova era u odnosima Srbije i Sjedinjenih Država
Foto: Screenshot Instragam/buducnostsrbijeav

intervju

EKSKLUZIVNI INTERVJU PRVOG ČOVEKA AMERIČKE DFC ADAMA BOLERA POSLE POSETE BEOGRADU: Nova era u odnosima Srbije i Sjedinjenih Država

InfoBiz -

Razgovarao sa stalnim izveštačem iz Bele kuće Ksenijom Pavlović Mekatir, novinarkom srpskog porekla

VAŠINGTON - Prvi čovek američke DFC Adam Boler, čiji su dolazak u Srbiju i otvaranje kancelarije DFC u Beogradu izazvali veliku pažnju, dao je ekskluzivni intervju Kseniji Pavlović Mekatir, novinarki našeg porekla, inače stalnom izveštaču iz Bele kuće.

Kako je i sam Boler u razgovoru s njom rekao, posredi je istorijski poduhvat ne samo u dolasku DFC u Srbiju nego i u radu na Vašingtonskom sporazumu čiji su potpisnici Beograd i Priština. Štaviše, Boler u intervjuu otkriva kako su se izaslanik Ričard Grenel i predsednik SAD Donald Tramp odlučili za nekonvencionalni pristup dijalogu koji se našao u ćorsokaku i blokadi ostvarivši na kraju ne samo uspeh nego i napredak na polju boljitka i za Srbe i za kosovske Albance.

foto: Pavlovic Today printscreen

Kao najvažnije crte njihovog razgovora istaknuta je Bolerova izjava o Vašingtonskom odnosno sporazumu Beograda i Prištine u kojoj je istakao spremnost ne samo predsednika Trampa i izaslanika Grenela nego i predsednika Vučića i predstavnika Prištine Hotija da se vode sledećeom idejom: Hajde da ne ostanemo zarobljeni u prošlosti nego da idemo napred!

Boler kaže da nosi pozitivne utiske iz Beograda, a kao najvažnije ističe to što je, kako kaže, nastupilo novo doba u odnosima Srbije i SAD. To ocenjuje kao priliku da Srbija, s obzirom da je sposobna da zauzme mnogo značajnije mesto u svetskoj ekonomiji, sada realizuje svoje potencijale.

Boler je u intervjuu za vašingtonski portal Pavlović Tudej naglasio da je reč o krupnom iskoraku i ukazao da je nova era američko-srpskih odnosa dobrodošla promena posle dve decenije dugog zastoja u rešavanju kosovskog pitanja.

"To je najveća stvar i povezana je sa promenama", istakao je on, uz konstataciju da je predsednik SAD Donald Tramp postavio potpuno drugačiji pristup unapređenju odnosa sa Srbijom i investiranju u region Boler On je dodao da su svi smatrali da to nije moguće uraditi, ali da su predsednik SAD, izaslanik Ričard Grenel, predsednik Srbije Aleksandar Vučih i Priština bili spremni da kažu da ne treba ostajati u prošlosti, već da treba ići napred.

Za vašingtonski portal Boler je preneo utiske o tome da je tokom sastanaka na visokom nivou u Beogradu vladalo, kako kaže,vladalo veliko uzbuđenje na obe strane.

"Ljudi su bili veoma uzbuđeni", rekao je on komentarišući dobrodošlicu sa kojom je dočekan Džon Jovanoviću, koji je imenovan za direktora kancelarije DFC u Beogradu. Boler je sa zadovoljstvom konstovao da su se oko izbora Džona Jovanovića(koji je poreklom Srbin) potrudili.

"Nismo samo otišli i pronašli nekoga u vladi, koji tamo radi već 20 godina...To bi bilo birokratski, zar ne? Mislim da su to zaista cenili", preneo je on.

On je otkrio da je Jovanovića pronašao preko Dejvida Pina, višeg potpredsednika Kancelarije za strateške inicijative DFC, koji je zadužen za spoljnopolitički razvoj.

Na pitanje kakva je njegova vizija Srbije za koju se nada da će je ekonomski oživeti, Boler je rekao da smatra da odnos Beograda i Prištine na neki način koči Beograd mnogo više nego Prištinu.

"To kažem s obzirom na to koliko bi koristi Srbija imala od ekonomskih stranih investicija", rekao je Boler uz kionstataciju da smatra da misli da je ovo prilika da počne drugačija era američko-srpskih odnosa i da je Srbija sposobna da zaista zauzme mnogo značajnije mesto u svetskoj ekonomiji i da ostvari svoj potencijal.

(Kurir.rs/Pavlović Today)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track