BOLER IZ DFC: Ovo je potvrda da Vašingtonski sporazum nije politički trik
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

ZA INVESTICIJE POTREBNO VREME

BOLER IZ DFC: Ovo je potvrda da Vašingtonski sporazum nije politički trik

InfoBiz -

Brzina dolaska američke Međunarodne investicione finansijske korporacije DFC u Beograd, posle dogovora postignutog u Vašingtonu, kao i visoki rang američke delegacije koji je došao, potvrđuje da dogovor nije bio politički trik, rekao je izvršni direktor DFC Adam Boler na današnjoj telefonskoj pres konferenciji.

On je međutim ocenio da će, za investicije biti potrebno nešto više vremena i tako odgovorio na pitanje da li se može očekivati slična brzina realizovanog posle sporazuma potpisanog u Beloj kući u realizaciji dogovorenih projekata u Beogradu.

"Treba vremena. Treba da napravimo analize, da pripremimo dokumentaciju... i to su naši prvi koraci. Susreli smo se sa stotinama is stotinama kompanija koje su sada u tom procesu. Nakon analiza ćemo utvrditi gde vidimno interes i zavisno od toga potpisati ugovore. Za to će svako biti potrebno nekoiliko meseci. Nije to nešto što može odmah da se uradi", rekao je Boler.

On je istakao fokusiranost DFC na ekonomski napredak zemalja u razvoju, iako su SAD, kako je rekao, u izbornom procesu i poručio da to opredeljenje ne zavisi koja je administracija na čelu SAD.

Boler je ponovio da je delegacija sa kojom je bio u Prištini i Beogradu uradila veliki posao na osnovu sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu sa liderima Beograda i Prištine i ocenio to kao ogroman korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa dve strane.

Na pitanje medija na koji način će DFC smanjiti kineski uticaj u regionu Boler je odgovorio da je interes SAD u regionu je pre svega ekonomski.

"Kinezi ne investiraju u region zbog svoje dobre volje niti iz idobrotvornih razloga, već zbog uticaja", rekao je on.

Naglasio je da SAD žele da investiranjem ojačaju suverenitet tih zemalja i da ih učini saveznicima".

Na pitanje o saradnji SAD i EU, poručio da su SAD, kada je reč o investicijama EU, srećni što su u tome partneri i da ima u vidu, kada je reč o saradnji sa EU, investicije koje su na Zapadnom Balkanu u toku.

Mnoge investicije su nam zajedničke, jer naš primarni cilj je da zaštitimo suverenitet naših saveznika, jer neke investicije su način rušenja tog suvereniteta Direktor regionalne kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović se takođe uključio u razgovor sa predstavnicima medija i podsetio na četiri četiri ključna projekta koja su dogovorena u Beogradu - gradnja auto-puta mira, zelezničlke pruge Beograd Priština, podrška malim i srednjih preduzeća, saradnja mladih Kosova i Srbije

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track