SRBIJA DOBIJA NOVO ČUDO OD SAOBRAĆAJNICE: Moravski koridor sa 78 mostova povezaće pola miliona stanovnika
Foto: RINA

koridor podeljen na tri deonice

SRBIJA DOBIJA NOVO ČUDO OD SAOBRAĆAJNICE: Moravski koridor sa 78 mostova povezaće pola miliona stanovnika

InfoBiz -

Moravski koridor ukupne dužine od 112 kilometara, biće podeljen na tri deonice i devet sektora, imaće 78 mostova i povezaće pola miliona stanovnika.

Povodom njegove izgradnje, stručnjaci su pristupili izradi Studije procene uticaja na životnu sredinu, a javna prezentacija održana je u sedam gradova i opština kroz koje Moravski koridor prolazi.

Dokumenti su stavljeni na uvid javnosti, a građani će imati priliku da svojim sugestijama i predlozima utiču na eventulane previde ili propuste, ukoliko je do njih došlo.

foto: RINA

-Na samom početku potrebno je bilo utvrditi početno stanje kompletne lokacije i vršili smo terenska istraživanja na temu ekologije i zaštite životne sredine i društva. Projekat je započet 2019. i tada je obeleženo upoređivanje zakonske regulative u našoj zemlji sa Međunarodnim standardima. Nakon obilaska lokacije, počeli smo da radimo procenu uticaja na životnu sredinu i danas je ovde zaključujemo- rekao je Gunal Ozenirler, glavni konsultant na projektu.

Nakon prezentacije dokumentacije i procene uticaja na životnu sredinu i društvo, radiće se na finalizaciji studije nakon čega će biti predata finansijerima.

Najčešća pitanja na prethodnim sastancima bila su na temu eksproprijacije zemljišta kao i dosadašnjih terenskih istraživanja u vezi zaštite životne sredine. Građanima su dostupne informacije kako po opštinama tako i u Koridorima Srbije.

-U projekat je uključena i regulacija toka reke Zapadne Morave u dužini od 32 kilometra, u najvećoj meri na teritoriji grada Čačka, a najznačajniji delovi će se nalaziti kod Kraljeva. Obratili smo pažnju u kojoj meri regulacija reke će uticati na ekologiju i životnu sredinu. Zbog postojećeg eko sistema, staro korito reke biće napunjeno vodom i ostaće u funkciji- rekao je Ozenirler dodajući da je studiju o pomeranju toka reke radio Institut "Jaroslav Černi" i da u tom projektu još uvek može doći do izmena.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track