Najnovije vesti

ŠTA EKONOMISTI PREDLAŽU NOVOJ VLADI: Ne dozvoliti da privreda posustane i da dođe do gubitka radnih mesta i zatvaranja kompanija
Ilustracija, Foto: Vladimir Šporčić

da bude prioritet

ŠTA EKONOMISTI PREDLAŽU NOVOJ VLADI: Ne dozvoliti da privreda posustane i da dođe do gubitka radnih mesta i zatvaranja kompanija

Biznis

BEOGRAD - Jedan od glavnih prioriteta nove vlade trebalo bi da bude nastavak pomoći privredi, s obzirom da se najavljuje pogoršanje zdravstvene situacije, izjavio je danas profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Hasan Hanić.

Ovaj ekonomista, kao i većina njegovih kolega, smatra da je ključno da se očuva likvidnost preduzeća, sačuvaju radna mesta i poveća proizvodnja.

foto: Damir Dervišagić

Iako savetuje dalju pomoć privredi, Hanić veruje da je najverovatniji "scenario" da se, bez obzira na najave novog talasa korona virusa, može očekivati rast srpske ekonomije.

"Očekuje se da će vlada pronaći odgovarajuća rešenja i time povećati ekonomski rast u narednom periodu", rekao je Hanić Tanjugu.

Hanić smatra, takođe, da nova vlada treba da vodi računa da ne dođe do povećanja zaduženosti.

Prostor za dalje zaduživanje već je smanjen, a fiskalni deficit je u porastu i ne bi trebalo da pređe određenu granicu, kaže Hanić.

Presudno je, ipak, po mišljenju ovog profesora, da nova vlada ne dozvoli da privreda "posustane" i da dođe do gubitka radnih mesta, zatvaranja kompanija i da se tako ugrozi osnova za dugoročni ekonomski rast.

Zato bi prioriteti nove vlade u narednom periodu trebalo da budu ulaganje u infrastrukturu, naročito u putnu, kao i u visoko obrazovanje, u zdravstvo i dalji razvoj digitalizacije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir/Ž.M.

Potreban je i reforma obrazovnog sistema, jer se sada, ukazuje Hanić, zahtevaju nove veštine i prave programi za razvoj preduzetništva i inovacija zasnovanih na znanju.

"To je upravo i strategija evropskih najrazvijenijih zemalja - da se podstakne razvoj informatičkog sektora i razvija preduzetnička kultura", rekao je Hanić.

U tom pogledu, dodaje on, veliki zadatak ima i fiskalna politika, koja bi, ističe, trebalo da bude selekivna i da podstiče razvoj startap kompanija.

Zadatak nove vlade, naglašava Hanić, jeste i da očuva makroekonomsku stabilnost, a pre svega finansijsku, bez koje ne mogu da se obezbede dobri rezultati na ekonomskom planu.

Ono što je u ekonomskom smislu izazov za novu vladu, ukazuje Hanić, jeste da našu ekonomiju mogu "ukočiti" stagnacija i pad ekonomske aktivnosti zemalja u regionu i zemalja koje predstavljaju naše glavne inostrane partnere.

foto: Marina Lopičić

"Pad tražnje na inostranim tržištima predstavlja veoma značajan limitirajući faktor", ukazuje Hanić.

Zato je važno, dodaje, da se obezbedi blagi rast plata i penzija i povećanje kupovne moći stanovništva, da bi se, kaže, obezbedio ekonomski rast po osnovu rasta domaće tražnje.

Hanić zaključuje da bi rast domaće tražnje zajedno sa investicijama trebalo da bude izvor ekonomskog rasta u narednom periodu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...