ČADEŽ O PROGRAMU MOJA PRVA PLATA: Mladi da iskoriste šansu i steknu radno iskustvo
Foto: Tanjug / Nikola Andjc

poslodvaci su prijavili više pozicija nego što se to očekivalo

ČADEŽ O PROGRAMU MOJA PRVA PLATA: Mladi da iskoriste šansu i steknu radno iskustvo

InfoBiz -

Za program "Moja prva plata" poslodvaci su prijavili više pozicija nego što se to očekivalo, rekao je danas predsednik PKS Marko Čadež i pozvao mlade da iskoriste ovu šansu, steknu radno iskustvo i unaprede svoju radnu biografiju.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik Privredne komore Srbije održali su danas sastanak sa predstavnicima udruženja mladih na temu programa "Moja prva plata" i programa zapošljavanja mladih.

Čadež je nakon tog sastanka novinarima rekao je interesovanje za program bilo veoma značajno i da je prijavljeno 20.000 pozicija, a da se prijavilo 10.000 kompanija od kojih je više od 8.000 ispunilo uslove javnog poziva.

Rekao je da postoji interesovanje svih industrija, ali najviše za sektor usluga.

Čadež je naveo da je 70 odsto pozicija predviđeno za kandidate sa završenom srednjom školom, a 30 odsto za one sa visokim obrazovanjem.

foto: Tanjug / Nikola Andjc

Najviše su traženi ekonomisti, mašinski, građevinski, elektro inženjeri, lekari, stomatolozi, zatim oglašeno je i dosta poslova u oblasti trgovine, tekstilne industrije, nekoliko grana metalske industrije, prehrambene, prerađivačke industrije, proizvodnji nameštaja, sektoru usluga.

"Mislim da je ovo dobar program, imamo veliki broj pozicija i moja današnja poruka mladima je iskoristite ovu šansu i počnite da gradite CV praktično od danas i stičete radno iskustvo", poručio je Čadež.

Sticanje radnog iskustva kaže, važno je jer ako posle devet meseci ne uspeju da ostanu u firmi u koju sada budu primljeni sa tim iskustvom moći će lakše da se zaposle na nekom drugom mestu.

Samedin Rovčanin iz Krovne organizacije mladih rekao je da je tema današnjeg sastanka osim programa "Moja prva plata" bilo i stambeno zbrinjavanje mladih, rešavanje drugih problema na lokalu".

Naveo je da je važno što će prijava kandidata u okviru programa trajati mesec dana kako bi svi koji žele stigli da se prijave i dodao da je ovo jako važna prilika za mlade i prvi korak koji ne bi trebalo da ostane kratkoročna mera te da će doprineti dugoročnom smanjenju nezaposlenosti.

Rovčanin je dodao da se nada da će za naredne korake biti opredeljeno i više sredstava.

Takođe je dodao da do sada nije bilo dovoljno prilika da mladi steknu prvo radno iskustvo ili one nisu bile dovolno dobre i plaćene.

Rovčanin je pohvalio odluku predstavnika vlade da pozovu i od predstavnika Krovne organizacije mladih čuju mišljenje o programu.

Prijavljivanje kandidata u okviru programa "Moja prva plata" počinje danas i trajaće do 8. novembra. Izbor poslodavaca takođe počinje danas, a trajaće do 15. novembra.

Konačna lista izabranih poslodavaca i kandidata, sa brojem odobrenih izvršilaca za svakog poslodavca, biće objavljena na portalu mojaprvaplata.gov.rs, najkasnije do 27. novembra ove godine.

Nakon objave sledi zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavaca i izabranih kandidata, i to u periodu od 28. novembra do 14. decembra.

Vlada Srbije program "Moja prva plata" pokrenula je sa ciljem da se podstakne osposobljavanje za rad mladih ljudi i pruži podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Program predviđa devetomesečno osposobljavanje na konkretnim poslovima, a za te namene opredeljeno je dve milijarde dinara.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track