MARKO ČADEŽ: Zelena ekonomija poslovni model za održiv biznis! PRED NAMA JE VELIKI POSAO
Foto: Zorana Jevtić

Mikser festivala 2020 "Kiseonik"

MARKO ČADEŽ: Zelena ekonomija poslovni model za održiv biznis! PRED NAMA JE VELIKI POSAO

InfoBiz -

Prelazak na cirkularnu ekonomiju danas više nije samo pitanje čistije životne sredine, test odgovornosti za države, kompanije i građane, već i pitanje održivosti svakog biznisa i novih mogućnosti koje se na taj način otvaraju privredi, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

"Novi poslovni model podrazumeva da se bavimo ne samo time kako da odložimo i zbrinemo ono što smo iskoristili, već i kako da sačuvamo okruženje u kojem živimo, stvorimo nove proizvode i vrednost, kreiramo nove poslove za kompanije i ljude", rekao je predsednik PKS na panelu posvećenom inicijativi za uvođenje depozitnog sistema za prikupljanje ambalažnog otpada, održanog u okviru Mikser festivala 2020 "Kiseonik".

On je u video obraćanju učesnicima panela čiji je domaćin kompanija "Knjaz Miloš", istakao da prelazak na zelenu ekonomiju zahteva izmenu postojeće regulative i velike investicije za uvođenje savremenih tehnologija i inovacija. Predsednik PKS-a dodao je da su značajne i mogućnosti za razvoj preduzetništva u ovoj oblasti i otvaranje zelenih radnih mesta, posebno u sektoru malih i srednjih preduzeća.

"Pred nama je veliki posao - prelazak na modele cirkularne ekonomije i inovativne, savremene, čiste tehnologije koje su energetski i resursno efikasne, dobre po životnu okolinu, a korisne za privredu i društvenu zajednicu", naglasio je Čadež, ukazujući na podršku koju PKS u tome pruža kompanijama.

On je naveo da PKS podržava i inicijativu svojih članica i drugih poslovnih udruženja (SEPEN, NALED, AmCham, Udruženje pivara Srbije, Saveta stranih investitora) da se tradicionalni, mešoviti sistem odlaganja iskorišćene ambalaže u kontejnere zameni depozitnim sistemom sakupljanja ambalažnog otpada koji se može reciklirati radi dalje upotrebe, odnosno proizvodnje nove ambalaže.

Kako se navodi u saopštenju PKS, Čadež je rekao da se očekuje da nakon formiranja vlade budu nastavljeni razgovori o potrebnim izmenama Zakona o ambalaži i amblažnom otpadu, da se ubrzao ovaj proces i što pre dođe do usvajanja i implementacije nove regulative koja će omogućiti uvođenje i efikasnu primenu depozitnog sistema. Alesandro Paskvale, generalni direktor "Mattoni 1873" grupe, vlasnika "Knjaza Miloša", rekao je da industrija pića može da osigura cirkularnost i doprinese smanjenju novog otpada u okruženju.

"Svesni odgovornosti koja nastaje onog trenutka kada se proizvod potroši, odnosno problema prouzrokovanih neadekvatno zbrinutim ambalažnim otpadom, 'Mattoni 1873' i 'Knjaz Miloš' podržavaju planove za implementaciju efikasnog depozitnog sistema i u Srbiji", rekao je Paškvale.

Na drugim panelima u okviru Mikser festivala, o zelenom evropskom dogovoru govorio je Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije, dok je na vezu između filantropije i cirkularne ekonomije ukazao Dušan Stokić, rukovodilac Centra za životnu sredinu tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost, dodaje se u saopštenju PKS.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Tanjug / Nikola Anđić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track