Najnovije vesti

SVIMA PUNA USTA BIZNISA ALI DRŽAVNI POSAO I DALJE NA CENI: Svi se jagme da se uvale na sigurno, a evo i kolika je plata (ANKETA)
Foto: Profimedia

"državna firma" najtraženija

SVIMA PUNA USTA BIZNISA ALI DRŽAVNI POSAO I DALJE NA CENI: Svi se jagme da se uvale na sigurno, a evo i kolika je plata (ANKETA)

Biznis

Izvesno da svaki zaposleni u "državnoj firmi" može očekivati povišicu u proseku od oko nekoliko hiljada dinara

BEOGRAD - Oko pola miliona građana zaposlenih u javnom sektoru dobiće povećanje plata od 1. januara naredne godine. Rast, kako je najavljeno biće manji nego prošle godine, kada je povećanje iznosilo od 8 do 15 odsto, ali je izvesno da svaki radnik može očekivati povišicu u proseku od oko nekoliko hiljada dinara.

Koliko zarađuju zaposleni u javnom sektoru i kako su se određivale "državne plate" u proteklom periodu. Zaključak je da su one i dalje značajno veće od prosečne zarade u zemlji koja uključuje i privatni sektor i koja iznosi oko 60.000 dinara, piše list.

Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija za jul ove godine prosečna plata u javnom sektoru iznosila je 68.144 dinara. Toliko otprilike iznosi i sada jer u međuvremenu nije bilo značajnijih promena.

U administraciji (na svim nivoima) istovremeno se zarađivalo 69.940 dinara, u obrazovanju i kulturi 64.050 dinara, a u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 66.356 dinara.

Od januara 2019. zarada u javnom sektoru prosečno je uvećana za osam do 12 odsto, odnosno za 5.000 do skoro 10.000 dinara. Prosečna plata u javnim preduzećima iznosila je za javna državna 81.107 dinara, a u javnim lokalnim 59.663.

– Do aprila 2012. plate zaposlenih kod korisnika budžetskih sredstava i korisnika sredstava obaveznog socijalnog osiguranja usklađivale su se sa stopom rasta potrošačkih cena. A zatim slede promene.

Od oktobra 2012. do aprila 2014. plate su uvećavane za fiksni procenat, i to u oktobru 2012. i aprilu 2013. dva odsto, a u oktobru 2013. i aprilu 2014. za 0,5 odsto.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...