SRPSKA EKONOMIJA JE SPREMNA! MOŽE DA RASTE I DO 7 ODSTO: Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu donosi sjajne vesti
Foto: Ana Paunković

značajan napredak

SRPSKA EKONOMIJA JE SPREMNA! MOŽE DA RASTE I DO 7 ODSTO: Šef kancelarije Svetske banke u Beogradu donosi sjajne vesti

InfoBiz -

Srbija može ostvariti i sedam odsto rasta, a temelji njene ekonomije su snažni, rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Kako je naveo, Srbija je spremna na rast ne od jedan, dva ili tri, već šest-sedam odsto.

- Mislimo da je Srbija spremna za to. Srbija više nije u ligi zemalja koje rastu do tri odsto, već može da pređe u ligu sa rastom od pet, šest ili sedam odsto. Za mene je pandemija tragedija, pored toga što su izgubljeni životi, i zato što je Srbija zaustavljena na ovu jednu godinu u nameri da ostvari ciljeve iz nove agende rasta - naveo je Ndegva.

Naveo je da je Svetska banka veoma fokusirana na rast srpske privrede, prosperitet i posebno smanjenje siromaštva.

- Mislim da je veoma važno da ne zaboravimo jasne zajedničke ciljeve i da budemo ambiciozni, a to je kako da Srbija dostigne rast brži nego što je bio do sada, rast od šest, sedam odsto koji bi omogućio da udvostruči dohodak za vreme jedne generacije - naveo je Ndegva.

On navodi da je srpska ekonomija u krizu ušla sa jakim osnovama, posle dve godine budžetskog suficita i nakon prošlogodišnjeg rasta od 4,2 odsto.

- Ušlo se u krizu sa zdravim finansijama, a u krizi je paket pomoći bio najveći u regionu, bio je produktivan i uglavnom samofinansiran, jer su državni depoziti bili značajni. Ne očekujemo ni da će se ovogodišnji deficit budžeta drugo zadržati, već da je to jednoznačna pojava - naveo je.

Kada je reč o reformi državnih preduzeća do sada, Ndegva navodi da su u prethodnih pet do sedam godina videli napredak, ali da ima još da se radi.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track