Najnovije vesti

VAŽAN DOGOVOR OKO MALOG ŠENGENA Čadež: Plasman robe lakši, a kompanije konkurentije
Foto: Beta/ Ognjen Stevanović

POSLE ONLAJN SASTANKA

VAŽAN DOGOVOR OKO MALOG ŠENGENA Čadež: Plasman robe lakši, a kompanije konkurentije

Biznis

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je dogovor koji je danas postignut na onlajn sastanku inicijative "mali Šengen" od velikog značaja za poslovnu zajednicu u regionu, a posebno podrška koju su dobili od tri lidera za intenzivan i čest dijalog između kompanija i vlada.

On je posle sastanka istakao da je važno to što merljivost uspeha ove inicijative neće biti samo potpisani dokumenti, već će poslovna zajednica biti ta koja će reći šta je ostalo i šta treba da se uradi.

Čadež je rekao da će tačke koje su dogovorene umnogome olakšati rad kompanijama, koje se na terenu suočavaju sa problemima svaki dan i koje znaju da kamioni čekaju i koji dokumenti treba da se priznaju međusobno.

To je jedna od jako važnih stvari, kao i sporazum o radnim dozvolama, što praktično znači da se uspostavlja jedinstveno tržiste rada u tri zemlje, ukazao je Čadež.

On je izrazio nadu da će se i ostali partneri iz svih šest ekonomija u regionu zapadnog Balkana priključiti i tako pokazati da ovo ima smisla, a da ljudi koji rade imaju korist od toga.

"Jako je važno što je postignut veoma snažan dogovor da se ide na međusobne sporazume za prelazak granica, da li je u pitanju carina, veterina ili fitosanitarna inspekcija, da se ubrza taj proces", rekao je Čadež i dodao da ministar finansija sa svojim partnerima i u Tirani i u Skoplju radi na tome veoma dobro.

Čadež je ocenio da će na osnovu tih novih principa, koji se primenjuju već u Evropi, plasman robe biti lakši, a kompanije konkurentije i da će to značiti veliki pomak.

I u pogledu borbe protiv korona virusa može mnogo da se učini. Ako se zajednički nastupa u regionu. kada su u pitanju nabavka opreme, vakcina, logitisticki centri, zaključio je Marko Čadež.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...