MOMIROVIĆ NA GRADILIŠTU BRZE SAOBRAĆAJNICE LAJKOVAC-IVERAK: Imperativ da se poveže i integriše cela Srbija
Foto: Instagram Printscreen

pohvalio kinesku kompaniju i domaće podizvođače

MOMIROVIĆ NA GRADILIŠTU BRZE SAOBRAĆAJNICE LAJKOVAC-IVERAK: Imperativ da se poveže i integriše cela Srbija

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kontrolisao je jutros radove na izgradnji brze saobraćajnice Lajkovac - Iverak, koja će spojiti Valjevo sa auto-putem "Miloš Veliki".

Momirović je posetio gradilište kod petlje Lajkovac i razgovarao sa predstavnicima preduzeća "China Shandong International Economic & Technical".

Ministar je tom prilikom pohvalio kinesku kompaniju i domaće podizvođače.

"Ovo je strateški put koji povezuje Valjevo sa budućim koridorom ka Crnoj Gori. Ako povežemo Beograd i Crnu Goru, a zaboravimo Valjevo i taj deo Srbije, onda nismo uradili pravi posao", rekao je Momirović posle obilaska radova.

Kaže da je za njegovo ministarstvo imperativ da se tokom ovog investicionog ciklusa poveže i integriše cela Srbija, da dobije modernu infrastrukturu i da lako može da se dođe s jednog njenog kraja na drugi. Momirović ističe da će i Zapadna Srbija, takođe, biti dobro povezana putevima.

Ministar je dodao da je hteo da zahvali kineskoj kompaniji na kooperativnosti u prethodnom periodu i konstruktivnom pristupu u rešavanju problema.

"Nadamo se da ćemo i buduće dobro sarađivati. Očekujemo da uključuju što više domaće podizvođače", poručio je Momirović.

Kaže da je cilj da invsticioni ciklus koji se realizuje što više podigne domaću privredu i da domaće firme mogu da budu glavni nosioci posla.

Kada prođe ovaj investicioni ciklus sve treba da bude mnogo bolje i to od nas očekuju i građani i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dodao je ministar Momirović.

foto: Instagram Printscreen

Brza saobraćajnica Iverak-Lajkovac biće duga 18,3 kilometra. Komercijalni ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji deonice Iverak-Lajkovac potpisan je 10. juna ove godine između Vlade Srbije, Puteva Srbije kao investitora i kineske kompanije "China Shandong International". Vrednost ugovora je 158 miliona evra.

Brza saobraćajnica predstavlja vezu autoputa "Miloš Veliki" sa Republikom Srpskom odnosno BiH, kao i Koridorom 10. Saobraćajnica Lajkovac - Iverak biće za brzinu od 100 km/h i imaće po dve saobraćajne trake, sa razdelnim pojasom. Na deonici će biti izgrađeno kupno 25 objekata (2,5 km mostova, nadvožnjaci, podvožnjaci i propusti).

Planirano je oko četiri kilometara regulacija vodotokova pritoka reke Kolubare i oko 4,2 km regulacije korita reke Kolubare. Takođe, planirana je ugradnja oko 2,7 miliona kubika kamenog materijala za izradu nasipa, prosečne visine od oko 4,0 m.

U okviru projektra biće izmešteni lokalni putevi u dužini od oko 2,5 km, a predviđena je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture duž cele deonice.

Završeno 17 kilometara auto-puta od Sofije ka Srbiji

U Bugarskoj je završena prva deonica auto-puta "Evropa" u dužini od 17 kilometara od Slivnice do Dragomana, objavio je danas Bugarski narodni radio.

Nastavljaju se radovi na deonici od srpsko-bugarske granice do Dragomana, čija je dužina 14,5 kilometara.

Treća deonica od Slivnice do Sofije, od 16 kilometara, proći će novog trasom, a u toku je izrada tehničkog projekta te deonice.

Od Sofije do granice sa Srbijom je ukupno 48 kilometara.

Auto-put "Evropa" je na transevropskoj trasi London-Budimpešta-Beograd-Sofija-Plovdiv-Istanbul.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja