PANDEMIJA KORONE I INDUSTRIJA: Srbija deli sudbinu stranih kompanija, a evo da li nam PRETI ekonomska blokada?! (KURIR TELEVIZIJA)

InfoBiz -

Pandemija koronavirusa je ujela sve privrede sveta, ali dok se čovečanstvo bori za zdravlje stanovništva, u privredi su se pokazale i određene šanse. Naime, digitalizacija poslovanja, rad na daljinu i drugi oblici rada zahvaljujući visokoj tehnologiji su ionako bili neminovan proces.

Ipak, u pandemiji se to pokazalo vitalnim i sasvim je izvesno da će se, čak i kada sve ovo prođe, nastaviti sa optimizacijom poslovanja.

O tome gde je srpska ekonomija u svemu tome, koliki nam je privredni pad i zbog čega smo prošli daleko bolje, makar zasad, od mnogih daleko razvijenijih društava, u emisiji "Usijanje dana" govorio je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije.

"Poljoprivreda je izuzetno zanimljivo mesto za investiranje, za ulaganje u digitalne tehnologije, u nove tehnologije koje će podići produktivnost", rekao je Vesović.

On je istakao da je Srbija prepoznata kao metaloprerađivačka zemlja, zemlja koja u lancu proizvodnje izađuje puno proizvoda u autoindustriji.

"Mi delimo sudbinu industrijske proizvodnje. 60 odsto našeg tržišta je Evropska unija. Ukoliko u potpunosti stane tražnja u EU, preti nam opasnost od blokiranja ekonomije, to je najveći rizik", rekao je on.

Ipak Vesović je izrazio optimizam da se to neće dogoditi, jer kako kaže čini mu se da se EU opredelila da zadrži tu prerađivačku industriju na nekom nivou, jer je shvatila da čak ni ona ne može da izdrži potpuno zatvaranje na mesec ili na dva.

"Ta cena bi bila previsoka. Ako je suditi po signalima koji stižu, neće doći do potpunog prekida proizvodnje ni u Evropskoj uniji ni kod nas, ali će verovatno doći do povremenog iskakanja pojedinih kompanija", zaključio je Vesović.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track