NOVA MINISTARKA PRIVREDE NAJAVLJUJE: Aktivno krećemo u privatizaciju, prvo Petrohemija
Foto: Kurir/Ž.M.

sutra sastanak sa rusima

NOVA MINISTARKA PRIVREDE NAJAVLJUJE: Aktivno krećemo u privatizaciju, prvo Petrohemija

InfoBiz -

BEOGRAD - Aktivno smo krenuli sa privatizacijom, a prvo sa najvećom Petrohemijom, rekla je ministarka privrede Anđelka Atanasković i najavila da će povodom toga sutra biti održan sastanak sa Rusima u NIS-u.

"Nadam se nekom povoljnom razvoju događaja i da to možda čak i do kraja godine pokrenemo, bar neke proceduralne dogovore i da u sledećoj godini završimo Petrohemiju", rekla Atanasković na sednici skupštinskog Odbora za privredu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Printscreen, Youtube

Rešenje za pančevačku Petrohemiju biće, navodi, veliki plus za Ministarstvo privrede.

Najavila je da će, što se tiče ostalih preduzeća koja su u privatizacija, biti objaviljeni pozivi.

"Sve što budemo uspeli od tih 78 preduzeća da uradimo, trudićemo se da uradimo. Možda ću moći da iskoristim neke moje veze iz prošlog posla, pa da nešto uradim i po tom pitanju", rekla je ministarka.

Na pitanje poslanika Dragomira Karića u vezi sa privatizacijom strateških preduzeća, kao što su Petrohemija, Jumko iz Vranja i kompanija Kablovi iz Jagodine, ministarka Atanasković je rekla da će se prvenstveno nastojati da se za ta preduzeća nađu strateški partneri baš zbog interesa Srbije.

"To se ne odnosi samo na Jumko ili FAP Priboj, sve te velike fabrike koje su na jugu su nam bitne", navela je Atanasković.

Napomenula je da posao koji predstoji u vezi sa privatizacijom jeste težak, ali da mora da se uradi, te da je samo pitanje vremena da li će to biti u skorije ili malo duže.

"Potrudiću se za vreme svog madnata da uradim najviše što mogu. To sam i predsedniku obećala, to stoji", poručila je Atanasković.

Najavila je da će se dosta raditi na privatizaciji, kao i na pomoći privrednicima u uslovima pandemijekorona virusa.

"Svi u Vladi radimo na tome da nađemo načina da se i dalje pomogne ljudima da bi opstali u ovim teškim vremenima", kaže Atanasković.

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da je Jumko u postupku usvajanja Unapred pripremljenog plana reorganizacije za koji se očekuje da se okonča u narednih mesec, dva.

Naveo je da je plan da država od Jumka napravi "dobru udavaču".

"Jumko je strateški pozicioniran na jugu Srbije, u Vranju i politički i ekonomski i socijalni interes je da ta kompanija ostane i nastavi da radi", kaže Stevanović.

Naveo je da će kompanija Kablovi iz Jagodine posle izlaska iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije verovatno ići u stečaj, jer neće moći da nastavi da radi po tržišnim principa.

Najavio je da će se, od ukupno nešto više od 70 preduzeća koja su preostala, za njih oko 20 u sledećim nedeljama ući u postupak objavljivanja postupka njihove privatizacije.

"Kao što je ministarska rekla, u narednom periodu snažno ćemo pokrenuti točak ili zamjac u postupku privatizacije", rekao je Stevanović.

Naveo je da od preostalih preduzeća, 30 ili 40 preduzeća iz različitih razloga ne mogu da budu u postupku privatizacije.

"U odnosu na nasleđenu brojku od 650 preduzeća koje smo zatekli, ovo je više nego izvanredan rezultat", rekao je Stevanović.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Stevanović je rekao i da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je našla adekvatnu meru i način da privredu pogođenu kovidom pomogne i podrži, kao i da se nijedan investitor neće povući i da ohrabruju najave reinvestiranja u Srbiji i dolaska novih investicija.

Odbor je na kraju sednice usvojio Informacije o radu Ministarstva privrede za period jul-septembar 2020. godine, kao i izveštaje Ministarstva o stanju postupka privatizacije za avgust i septembar 2020. godine.

(Kurir.rs/Tajnjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track