SASTANAK MALOG I ŠIBA: Razgovarali o projektima i nemačkim ulaganjima
Foto: Instagram Printscreen, Siniša Mali

malog i šiba

SASTANAK MALOG I ŠIBA: Razgovarali o projektima i nemačkim ulaganjima

InfoBiz -

BEOGRAD - Zajednički projekti i ulaganja nemački kompanija u Srbiju bili su tema razgovora ministra finansija Sinise Malog sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Tomasom Šibom, saopštilo je danas Ministarstvo.

Saopšteno je da se razgovoralo o sekciji Transbalkanskog koridora od Obrenovca do Bajine Bašte, projektu energetske efikasnosti u javnim objektima i obnovljim izvorima energije u sektoru grejanja i programu vodosnabdevanja i prečišćavanja otpadnih voda u opštinama srednje veličine.

Sva tri izuzetno važna projekta za Srbiju predviđena su budžetom za 2021. godinu a trenutno su u fazi pregovora, navelo je ministarstvo.

Sagovornici su se složili da ekonomija nakon pandemije koronavirusa treba da se transformiše tako da bude održiva, i da je zato važno ulagati u tzv „zelenu ekonomiju".

Konstatovano je da su deo takve ekonomije pomenuti zajednički projekti koje Nemačka razvojna banka sprovodi sa Republikom Srbijom.

Mali se zahvalio ambasadoru na podršci koju Nemačka pruža Srbiji, kako u vidu zajedničkih projekata, tako i u vidu ulaganja nemačkih kompanija.

On je rekao i da je Srbija apsolutno spremna da se prilagodi novim okolonostima, kako ulaganjem u održivu ekonomiju, tako i daljim ulaganjima u digitalizaciju.

Ambasador Šib je naveo da su investitori iz Nemačke koji rade u Srbiji zadržali optimizam, kao i da niko od njih nije otkazao svoje investicije, već da su eventualno neke investicije pomerene.

Dodao je i da je ohrabrujuće što sve više nemačkih investitora dolazi u Srbiju.

Mali je istakao da će se naredne godine u budžetu naći rekordna izdvajanja za kapitalne projekte što će uticati na privlačenje stranih investicija, kao i da će više novca biti izdvojeno za podsticaje stranim investitorima da dolaze u Srbiju.

Ambasador je naveo da je za 20 godina privredne saradnje Srbije i Nemačke u Srbiju uloženo oko dve milijarde evra.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja