MOMIROVIĆ NAKON SASTANKA SA FABRICIJEM: Primarni cilj Srbije evropske i regionalne integracije
Foto: Ana Paunković

nastavak investicija

MOMIROVIĆ NAKON SASTANKA SA FABRICIJEM: Primarni cilj Srbije evropske i regionalne integracije

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović istakao je danas da je prioritet Srbije da bude deo EU i etablira sve moguće standarde i prakse Unije, a ujedno je podvukao da je primarni cilj naše zemlje integracija, ali ne samo evropska, već i regionalna.

Momirović je nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem podsetio da Srbija i EU imaju mnoge projekte koje su sprovele, započele i koje će raditi.

- Teško je početi drugačije od onoga da kažem da su primarni cilj Srbije integracije, ne samo evropske, već i regionalne. Cilj je da Srbija bude deo razvijene Evrope. Mnogo smo uradili da bismo podigli standard građana i pravnu sigurnost, a želimo da tako nastavimo, zbog čega nam je važna pomoć EU - rekao je ministar.

Momirović je zahvalio Fabriciju na dosadašnjoj saradnji ocenivši da se pokazao kao pravi prijatelj Srbije. Izrazio je uverenje da će ta saradnja biti kvalitetna u budućnosti kao što je bila sa njegovom prethodnicom.

Momirović se zahvalio EU na velikoj pomoći i podršci u realizaciji infrastrukturnih projekata i ukazao da 75 odsto stranih direktnih investicija dolazi upravo iz zone EU.

- Ekonomija Srbije nezamisliva je bez ekonomije EU. Mi smo deo jedinstvenog tržišta i nadam se sutra i jedinstvene ekonomske zajednice - naglasio je ministar.

Kazao je da je pred nama izazovan infrastrukturni projekat koji se odnosi na auto-put Niš-Priština, odnosno našu deonicu Niš-Merdare.

- Očekujemo da će taj projekat doneti ekonomski prosperitet celom regionu i podići opštine duž administrativne linije koje su bile obeležene jakim stagniranjem - dodao je Momirović.

Fabrici je novinarima preneo da se razgovaralo o nastavku saradnje EU i Srbije dodajući da je pun portfolio infrastrukturnih projekata.

foto: Marina Lopičić

Ukazao je da je razgovaramo o projektima koji će se sprovesti zajedno kroz investicioni plan EU. Pohvalio je pristup ministra i pozdravio njegovu privrženost nastavku infrastrukturnih projekata u Srbiji sa EU u saglasnosti sa pravilima Unije.

- Srbija je najveća zemlja u regionu i može najviše dobiti od integrisanog regiona Zapadnog Balkana - uveren je Fabrici.

Dodao je i da ministar Momirović ima pragmatičan pristup.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track