GUVERNERKA NBS O DIGITALIZACIJI NA SAMITU RE-SET EKONOMIJA Tabaković: Ovde važi da ne opstaju najjači nego spremni za inovacije!
Foto: Printscreen

digitalna transformacija srbije

GUVERNERKA NBS O DIGITALIZACIJI NA SAMITU RE-SET EKONOMIJA Tabaković: Ovde važi da ne opstaju najjači nego spremni za inovacije!

InfoBiz -

BEOGRAD - Guvernerka Narodne Banke Srbije Jorgovanka Tabaković jutros je dala uvodnu reč na digitalnom samitu re-set ekonomije na temu digitalizacije koju organizuje naša kuća AMG a koju možete iz dana u dan s brojnim uglednim panelistima pratiti uživo na portalu Kurir.rs.

Ona je govorila na temu digitalizacije u finansijskom i bankarskom sektoru.

- Za ovu oblast možda važi ona kontroverzna teza da ne opstaju najjači i najinteligentniji nego oni koji su spremni za inovacije - rekla je guvernerka Tabaković dodavši da NBS rado učestvuje u ovakvim panelima. Ona nas je podsetila na vreme od pre 10 godina i na to kako su se računi nekad plaćali a kako danas! Ona je stavila akcenat i na plaćanje karticama, telefonom, mobilnim aplikacijama, instant plaćanjem, te dodala da nam inovacije čine život lakšim, lepšim i sigurnijim.

- Tehnologije moraju da služe ljudima a ne ljudi tehnologijama - dodala je guvernerka i rekla da je NBS u poslednjih 8 godina bila predlagač vrlo važnih zakona i propisa kojima je omogućeno uvođenje novih tehnologija i učesnika u bankarskom sistemu. Ona je naglasila da Srbija i NBS među prvima u svetu zaključuju sa međunarodnim institucijama ugovore na daljinu.

Guvernerka je rekla da je posebno ponosna na instant sistem plaćanja IPS NBS uveden 2018, ranije nego što je to u EU uradila Evropska centralna banka.

- Tako danas možete da platite svaki račun skeniranjem QR koda sa računa - naglasila je Tabaković objasnivši da prodavac ili pružalac usluga pri instant plaćanju domah dobija novac kao da mu je plaćeno kešom, a i jeftinija su od klasičnih računa. Ona je najavila i uslugu koju će banke pružiti od marta 2021. a to je da od kuće možete da transferišete novac samo ako znate broj mobilnog a ne i računa. Guvernerka je naglasila i da je u ovoj godini za više od 100 odsto porastao promet roba i usluga putem interneta, a uskoro će biti predstavljen i registar svih start-ap kompanija u Srbiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track