ODLIČNE VESTI ZA BEZBEDNJAKE Momirović najavio da će broj izgrađenih stanova biti dupliran! PRVA FAZA GOTOVA ZA DVE GODINE
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

ministar obišao radove

ODLIČNE VESTI ZA BEZBEDNJAKE Momirović najavio da će broj izgrađenih stanova biti dupliran! PRVA FAZA GOTOVA ZA DVE GODINE

InfoBiz -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović kontrolisao je danas radove na izgradnji jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Kragujevcu i najavio da će za dve godine biti završeno ukupno oko 7.000 stanova u Srbiji u okviru prve faze projekta.

- Sada je prioritet da završimo prvu fazu u naredne dve godine. Ako sve bude završeno kako bismo mi želeli, planiramo da broj stanova dupliramo u drugoj fazi - rekao je Momirović novinarima nakon obilaska radova u kragujevačkom naselju Denino brdo.

Ministar je prethodno održao sastanak sa gradonačelnicima Kragujevca, Kraljeva i Niša o izgradnji stanova za službe bezbednosti u tim gradovima.

- Realizacija ovog važnog projekta za Kragujevac ide dobro. Projekat izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti je lično inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i na listi je prioriteta našeg ministarstva - naglasio je Momirović.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kaže da je država u prethodnom periodu povećala standard života pripadnicima službi bezbednosti i da vlada i predsednik žele da imaju jasnu perspektivu i još bolje uslove.

Ministar je naveo da će u Kragujevcu u prvoj fazi biti izgrađeno 270 stanova, a ukupno 970 stanova.

- Veliki broj radnika iz Kragujevca i okoline je angažovan na tom projektu koji trenutno pokreće ekonomiju u tom gradu - naglasio je Momirović.

Kaže da se trenutno u Srbiji realizuje veliki obim investicija u oblasti infrastrukture i da je izgradnja stanova jedan od projekata.

- Radovi se dobro izvode, međutim, mi to u narednom periodu moramo da dodatno da ubrzamo - poručio je Momirović dodajući da postoje određena kašnjenja koja su delimično opravdana zbog situacije sa korona virusom.

Ipak, primećuje da ima i propusta, a naglašava da to više ne sme da se dešava u realizaciji projekta. Ministar je dodao da je ekonomija ugrožena, kao i svuda u svetu, zbog čega će država povećati nivo investicija u oblasti infrastrukture.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

- Ako budemo i minimalno kasnili u narednom periodu bićemo u problemu - dodao je Momirović.

Poručio je da zato svi treba dobro da rade svoj deo posla - gradovi, opštine i preduzeća u njegovom resoru.

- Nalog predsednika Srbije je da rast BDP-a podignemo na pet odsto. Mi to moramo i možemo da uradimo - naveo je Momirović.

Ministar kaže da u pojedinim gradovima radovi na projektu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti ozbiljno kasne i da je obično problem u lokalnim samoupravama zbog neblagovremenih urbanističkih planova i projekata:

- Negde imamo problema sa razminiravanjem terena (u Kragujevcu), negde sa infrastrukturom i slično. Moramo to da rešimo i zato sam danas održao sastanak, a imaćemo ponovo sastanak sutra u Beogradu i uveren sam da ćemo te probleme rešiti.

Dodao je da je sa gradonačelnikom Kragujevca razgovarao i o izgradnji severne obilaznice i da je taj projekat ušao u budžet Srbije tako da se očekuje da uskoro počne njegova realizacija.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je rekao da su u startu zaostale mine na terenu pravile problem u realizaciji projekta izgradnje stanova, ali da su sada nastavljeni radovi.

Dodaje da će u okviru projekta biti izgrađeno i oko 11 kilometara kanalizacije, 2,5 km saobraćajnica, veliki broj parking mesta...

- Stanovi se grade u devet lamela. Prva lamela se privodi kraju, tačan datum useljenja u prve stanove se trenutno ne zna, ali bi prateća infrastruktura koja je preduslov trebalo da bude završena početkom naredne godine - rekao je Dašić.

Vršilac dužnost direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović je rekao da je vrednost projekta u Kragujevcu oko 35 miliona evra plus radovi na infrastrukturi koje obezbeđuju Republike i lokalne samouprave.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track