MINISTAR MALI OBJASNIO VELIČINU USPEHA SRBIJE NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU Plaćamo skupe kredite bivše vlasti i štedimo građanima novac
Foto: Kurir

MOGLO JE DA BUDE IZGRAĐENO 5 KLINIČKIH CENTARA

MINISTAR MALI OBJASNIO VELIČINU USPEHA SRBIJE NA MEĐUNARODNOM TRŽIŠTU Plaćamo skupe kredite bivše vlasti i štedimo građanima novac

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je Srbija uštedela 11,6 milijardi dinara refinansiranjem skupog kredita iz 2011. godine i objasnio da je od tada do danas moglo da bude izgrađeno, primera radi, pet kliničkih centara, da se bivša vlast zadužila po kamatnoj stopi kakvu je država dobila juče na Londonskoj berzi.

Mali je u izjavi za Tanjug rekao da se Srbija drugi put ove godine pojavila na međunarodnom finansijskom tržištu i iskoristila trenutak da refinansira skupe kredite, u ovom slučaju iz 2011. godine, po kamatnoj stopi od 7,25 odsto.

"Bivša vlast se zaduživala da bi isplaćivala plate i penzije, jer tada nije postojala nikakva privredna aktivnost. Mi radimo drugačije. Te njihove skupe kredite refinansiramo i štedimo građanima novac", rekao je Mali.

Ponovio je da je Srbija juče emitovala obveznicu od 1,2 milijarde dolara po stopi od 1,225 odsto, navodeći da je istog dana kamatna stopa, nakon hedžing transkacije, bila 1,066 odsto, što je donelo uštedu od 11,6 milijardi dinara u narednih deset godina.

"Građani treba da znaju da što su niže kamatne stope po kojima se država zadužuje, to su niže kamatne stope u bankama u smislu stambenih kredita, lizinga i svega ostalog tako da i pored pandemije korona virusa očekujem da ćemo na osnovu jučerašnjeg rezultata imati još niže kamatne stope u Srbiji. To je važno i za građane i za preduzeća", poručio je Mali.

Obašnjava da je moglo da se uštedi pola milijarde evra da se bivša vlast zadužila po stopi od 2,125 odsto, a ne po 7,25 odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track