JOŠ JEDNA RATA TITOVIH DUGOVA STIŽE NA NAPLATU SLEDEĆE NEDELJE: Platićemo više od 20 miliona evra, evo kada ćemo otplatiti kredite
Foto: Profimedia

čak 4 miliona evra kamata

JOŠ JEDNA RATA TITOVIH DUGOVA STIŽE NA NAPLATU SLEDEĆE NEDELJE: Platićemo više od 20 miliona evra, evo kada ćemo otplatiti kredite

InfoBiz -

Sledeće nedelje na naplatu stiže više od 20 miliona evra. Naime, sledećeg utorka, 15. decembra, na naplatu dospeva 22,14 miliona evra. Od toga je čak 4 miliona evra kamata, a 17,8 miliona glavnica.

Poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra. Tada se Srbija zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra.

Od Pariskog kluba dobili smo na zajam 3,8 milijardi dolara, a od Londonskog 2,2 milijarde. Tokom prethodnih godina u proseku smo vraćali po 250 miliona evra starih kredita, prošle godine oko 230 miliona, a ove godine još više.

Danas najviše dugujemo Pariskom klubu - 1,09 milijardi evra kod koga smo se kao republika pre četiri decenije zadužili za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još nekoliko decenija otplaćivati i Kini i Kuvajtu.

U Ministarstvu finansija više puta su navodili da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, kako po pitanju finansiranja kapitalnih investicija i infrastrukture, tako i dugove nastalih u prethodnim decenijama.

Prošle godine isplatili smo dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara. Potpisan je i ugovor o regulisanju duga sa Republikom Češkom koji potiče iz perioda klirinškog načina plaćanja, a radi se i na servisiranju duga prema Libiji od oko 44 miliona evra.

Kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije, među top pet najvećih kreditnih obaveza koje su nam ove godine stigle na naplatu nalaze se krediti prema Rusiji, Svetskoj banci i Kini. Najveći deo obaveza imamo i po osnovu emitovanih evroobveznica.

S druge strane, neke zemlje bivše Jugoslavije, poput Hrvatske i Slovenije, već su otplatile kredite koje su uzimale za vreme Tita. Hrvati su poslednju ratu Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 12 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Takođe, komšije su u potpunosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci.

Još brži u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Oni su poslednju ratu od 525 miliona dolara isplatili davne 1995. godine.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track