ČADEŽ: Razmisliti o rasterećenju mera prema delu privrede
Foto: Zorana Jevtić

Privredna komora Srbije

ČADEŽ: Razmisliti o rasterećenju mera prema delu privrede

InfoBiz -

BEOGRAD - Istraživanja koja je radila Privredna komora Srbije pokazuju da se zaraza koronom ne dešava u maloprodajnim objektima, jer se tamo poštuju mere, pa molim epidemiologe da bolje sagledaju gde se zaraza dešava i da se razmisli o eventualnom rasterećenju mera za mesta koja nisu toliko rizična, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je na video skupu "Partnerstvo za budućnost" koji je organizovala Koka-kola, rekao da se zaraze najviše događaju na proslavama i velikim skupovima.

Istakao je da su sledeća dva vikenda veoma važna u poslovanju mnogih kompanija, pogotovu onih koje se bave prodajom, jer neke u ove dve nedelje ostvare prihode kao u cela druga dva meseca u godini.

Prema njegovim rečima, od uvođenja mera zatvaranja nekih maloprodajnih objekata u 17 časova i zatvaranje za vikend, zabeležen je pad prihoda u svim oblastima izuzev prehrane.

Čadež je naveo da su, recimo kada je o Koka-koli reč, njeni prihodi u ugostiteljstvu, zbog mera prema ovim objektima, pali za 80 odsto, pri čemu 40 odsto prihoda kompanije potiče upravo iz ovog sektora.

Direktor prodaje kompanije Koka-Kola HBC Srbija Saša Marković je predstavljajući četvrtu po redu studije "Društveno-ekonomski uticaj Coca-Cola sistema u Srbiji", rekao da je ova kompanija 2019. godine ekonomiji Srbije doprinela sa 291 milion evra.

Na taj način je ostvarila 0,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. "Najveću korist je imala država Srbija, kroz 159 miliona odnosno 0,9 odsto svih poreskih davanja u 2019. godini", rekao je Marković.

Istakao je da Koka-kola ima 1700 direktno zaposlenih, a na tržistu Srbije u ukupnom lancu je trenutno zaposleno 14.400 radnika.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track