NAREDNA GODINA JE IZUZETNO AMBICIOZNA Brnabić: Borba protiv sive ekonomije jača državu i društvo
Foto: Printscreen

NASTAVLJA SE SPROVOĐENJE REFORMI

NAREDNA GODINA JE IZUZETNO AMBICIOZNA Brnabić: Borba protiv sive ekonomije jača državu i društvo

InfoBiz -

Borba protiv sive ekonomije jača državu i društvo i Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi reforme i tokom 2021, kako bi 2022. bila godina u kojoj će Srbija imati znatno manje problema sa sivom ekonomijom, a privreda manje problema sa nefer konkurencijom, poručila je danas premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je navela da je naredna godina izuzetno ambiciozna, u koju se ulazu sa željom da se započete refrome nastave, kako bi 2022. godinu dočekali sa još boljim rezultatima.

U tom smislu, najavila je nekoliko važnih, kako je rekla, suštinskih i sistemskih projekata reformi - fiskalizaciju, proširenje obima sezonskog zapošljavanja i izmenu Zakona o inspekcijskom nadzoru, kako bi sistem eInspektor posao obavezan.

Brnabić je istakla da bi fiskalizacija trebalo da se završi naredne godine, tako da će od 1. januara 2022. postojati efikasniji i transparentiji sistem.

- U 2021. godini moramo da proširimo obim sezonskog zapošljavanja, takođe i da promenimo Zakon o inspekcijskom nadzoru - navela je Brnabić.

Kako je rekla, uvođenje sistema eInspektor, je bio korak napred, jer je reč o transparentnom sistemu koji pomažze privredi, vladi i inspekcijama, ali nije obavezan, već opcion.

Da bi zaživeo i dao efekte u punom obimu, on mora postati obavezan, zbog čega će i biti promenjen Zakon o inspekcijskom nadzoru.

- Boriću se da, kada taj sistem bude obavezan, bude i otvoren za sve privrednike, za građane, kako bi nam i privreda i građani pomogli u nadzoru nad subjektima za koje sumnjaju ili imaju saznanja da prestavljaju nelojalnu i nefer konkurenciju - rekla je Brnabić na NALED-ovoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije - Nova rešenja za novo vreme".

Premijerka je rekla i da naredne godine sledi uvođenje elektronskih faktura, kao i digitalnih menica, koje bi trebalo da donesu značajno olakšanje i finansijkom sektoru i prirvedi.

Uz to, trebalo bi da bude nastavljena i nagradna igra "Uzmi račun i pobedi".

- Ako sve to završimo, a verujem da ćemo zajedno uspešno privesti to sve kraju, onda će 2022. biti godina u kojoj će Srbija imati daleko manje problema sa sivom ekonomijom, a naša privreda daleko manje problema sa nefer konkurencijom - naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da je i ova godina pokazala koliko je važna borba protiv sive ekonomije, jer bez nje, vlada ne bi mogla da izdvoji šest milijardi evra kroz mehanizme podrške prirvedi i građanima, u ublažavanju posledica pandemije virusa korona.

Brnabić je dodala da su od 2015. godine i Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, reformisane inspekcije, sistem plaćanja paušalnog poreza, koji je danas efikasniji, reformisana je oblast sezonskog zapošljavanja.

- Pokrenuli smo i razgovor o problemu sive ekonomije i to najbolje kroz nagradnu igru "Uzmi račun i pobedi", koja je posebno važna ove izuzetno teške godine - dodala je Brnabić.

Zahvalila je partnerima iz NALED-a i iz Nemačke razvojne agencije GIZ, na svemu što su, kaže, uradili za Vladu Srbije i sa njom, dodajući da se nada daljoj uspešnoj saradnji, jer je pred sima još mnogo posla.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track