MINISTARKA MATIĆ: Bez posla u turističkim agencijama ostalo više od 1.000 ljudi
Foto: mtt.gov/Jelena Vučetić

posledice epidemije

MINISTARKA MATIĆ: Bez posla u turističkim agencijama ostalo više od 1.000 ljudi

InfoBiz -

Oko 1.125 zaposlenih u turističkim agencijama ostalo je ove godine bez posla zbog pandemije kovida 19, rekla za Tanjug ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić dodajući da se, ipak, nazire kraj krize u 2021. za tu granu privrede.

Ukupno su 92 turističke agencije uspele do sada da dobiju bankarske garancije ili polisu osiguranja i time stekle licencu za rad, navela je Matić.

- Kada govorimo o broju ljudi koji su na žalost izgubili radna mesta u turizmu i ugostiteljstvu, samo u agencijama koje su bile i najviše pogođene je 1.125 njih izgubilo posao. Mi smo 15. marta imali više od 4.500 zaposlenih u tom sektoru, a prema zvaničnoj statistici 15. decembra ih je bilo 3.400 - precizirala je ministarka Matić.

Dodala je da je istovremeno primećen skok broja radnika sa ugovorima na neodređeno vreme u renta-kar agencijama, što je posledica ogromne potrebe za dostavom robe koja trenutno postoji.

Ocenila je da, ipak, možemo biti optimistični, jer se kraj krize nazire tokom sledeće godine.

- Za sam sektor turizma ključno je da se prva tri meseca sledeće godine kada stižu na naplatu različiti doprinosi i porezi izađe u susret turističkoj privredi. Pre svega da im se omogući da te svoje obaveze prema državi plate u ratama - navela je Matić.

Dodala je kako je Narodna banka Srbije već izdala preporuku poslovnim bankama o neophodnosti odlaganja ili bar omogućavanja plaćanja na rate prispelih obaveza.

Matić kaže da je Ministarstvo finasija najavilo da će omogućiti plaćanje poreza i doprinosa koji stižu u januaru na 24 meseca.

- I Fond za razvoj Republike Srbije će izaći sa jako dobrom inicijativom da se omogući odlaganje plaćanja svih povoljnih kredita na rate ukoliko su ove godine preduzeća imala prihode manje od 30 odsto - navela je ministarka Matić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track