NEMA LAKOG KEŠA: Zbog korona krize banke pooštrile uslove za pozajmice PRAVE SE LISTE NEPODOBNIH GRANA I KLIJENATA
Ilustracija, Foto: Shutterstock

OTEŽANO POSLOVANJE

NEMA LAKOG KEŠA: Zbog korona krize banke pooštrile uslove za pozajmice PRAVE SE LISTE NEPODOBNIH GRANA I KLIJENATA

InfoBiz -

BEOGRAD - Pandemija koronavirusa otežala je poslovanje mnogih grana privrede, pa je doprinela i da banke prilikom odobravanja kredita građanima više pažnje obrate na pojedine sektore i zaposlene u njima.

Još letos se od ljudi iz turističkog sektora moglo čuti da je njima teže da dobiju kredit, pa i da su im odbijani zahtevi, recimo za potrošačke kredite.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić za Tanjug kaže da se ne bi moglo govoriti o tome da banke prave liste za kredite nepodobnih grana ili klijenata, ali da one kao depozitno- kreditne institucije rade individualnu proveru svakog pojedinca, da li je u stanju da vrati uzeti kredit ili ne.

"Ništa se sadašnja provera ne razlikuje od neke od pre godinu ili dve. Banke to uvek rade pa se desi i da neke klijente odbiju kada procene da ne mogu da vrate kredit", navodi Vasić.

Dodaje da se situacija i tu menja kada je reč o klijentima iz jedne grane, pa dok je teško očekivati da se neke grane industrije oporave za par meseci, situacija u turizmu ili aviosabraćaju može da se popravi čim putovanja krenu.

A sa time i mogucnost da neko ko sada nije mogao da dobije kredit, da ga dobije kasnije.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Prema njegovim rečima, banke procenom ne štite samo sebe već i klijente da se ne prezaduže i ne dođu u situaciju da ne mogu da izmiruju svoje finasijske obaveze.

"Moj savet ljudima je uvek da se ne zadužuju dok ne dođu u stabilnu finansijsku situaciju da mogu da servisiraju svoje obaveze", naglašava sagovornik Tanjuga.

Navodi i da je drugačija situacija kada neko traži kredit na kratak vremenski rok vraćanja i na duži rok, jer je kod kratkog roka izvesnost veća a rizik manji.

Realnom i opreznom politikom banaka i merenjem rizika smo, naglašava on, i došli u situaciju da nam procenat nenapaltivih kredita bude nizak.

"Tako je 2015. godine, pre donošenja strategije za smanjenje nenaplativih potraživanja, iznosio 20 odsto. Na kraju prošle godine procenat nenaplativih potraživanja je iznosio 4,3 odsto, a sada je oko 3,6 procenata", kaže Vasić.

Dodaje da će ako eventualno i dođe do nekog rasta on biti minimalan.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track