STIŽE NOVI MODEL U KRAGUJEVAC: Spajanje automobilskih giganata znači mnogo više posla za SRPSKU FABRIKU
Foto: Youtube Printscreen

stelantis

STIŽE NOVI MODEL U KRAGUJEVAC: Spajanje automobilskih giganata znači mnogo više posla za SRPSKU FABRIKU

InfoBiz -

Spajanje kompanija "Fijat Krajsler automobili" i "Pežo Sitroen grupe" završeno je u subotu i formalno-pravno.

Iz "Fijatove" fabrike u Kragujevcu pozdravljaju spajanje i očekuju da će im doneti više posla i novi model.

Tako su italijansko-američki i francuski proizvođači automobila prerasli u multinacionalnu kompaniju pod imenom "Stelantis". Obe kompanije od spajanja očekuju nove perspektive daljeg razvoja.

Spajanjem "Fijat Krajsler automobila" i "Pežo Sitroen grupe" svakako se otvara novo poglavlje u oblasti auto-industrije. Dva automobilska giganta nastavljaju da voze zajedno pod zajedničkim imenom - "Stelantis". Pod istim krovom sada je 14 brendova automobila, a sedište nove kompanije je u Holandiji.

Kompanije su u decembru 2019. godine potpisale sporazum o stvaranju četvrtog najvećeg proizvođača na svetu. Evropska unija je krajem decemba odobrila spajanje dve kompanije, a zatim su svoje "da" udruživanju rekli i akcionari.

Samo "Fijat Krajsler automobili" zapošljavaju oko 200.000 radnika širom sveta. Među njima je i oko 2.500 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici.

U sindikatu pozdravljaju spajanje i očekuju da će im doneti više posla i veću uposlenost kapaciteta, ali pre svega novi model automobila - to bi prema nekim najavama moglo da bude 2022. godine.

"Fijat 500L" u kragujevačkoj fabrici proizvodi se od 2012. godine. Potražnja za njim iz godine u godinu opada, a samim tim i proizvodnja.

Fabrika u Kragujevcu jedna je od najmodernijih u Evropi sa kapacitetom od 400 vozila dnevno i početak proizvodnje novog modela bio bi od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track