MALI: Preliminarna vrednost izgradnje beogradskog metroa 4,4 milijarde evra
Foto: Tanjug Printscreen

beogradski metro

MALI: Preliminarna vrednost izgradnje beogradskog metroa 4,4 milijarde evra

InfoBiz -

BEOGRAD - Preliminarna analiza pokazuje da će izgradnja obe linije metroa u Beogradu koštati oko 4,4 milijarde evra, izjavio je danas ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Ističe, da to nije konačna cena, već da će ona zavisiti od rada na glavnom projektu za drugu liniju metroa, koji još nije urađen.

Mali dodaje da će radovi na izgradnji prve linije metroa od Železnika do Mirijeva, dužine 21,3 kilometara i sa 21 stanicom, biti završeni 2028. godine.

"Tada će biti otvorena za građane Beograda, za sve goste našeg grada i za sve koji budu želeli da se voze", rekao je Mali odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu.

U međuvremenu će se, dodaje, raditi i na drugoj liniji metroa. Ukazuje da je izgradnja metroa veliki proces i ozbiljan građevinski i inženjerski projekat, te da se samo na izgradnji mašine za kopanje tunela ispod Beograda radi 16 meseci. "To su najmodernije kompozicije, koje će biti automatizovane, usmerene na bezbednost putnika i efikasnost sistema", naveo je Mali.

Nakon druge linije, radiće se, kaže, i na izgradnji treće linije koja će povezati delove grada koji nisu u sklopu prve dve linije metroa. Cilj je, naglašava Mali, da šinski sistem dominira u gradskom saobraćaju, jer je efikasniji, brži i ekološki. Izgradnja metroa, dodaje ministar, biće velika šansa i za srpske kompanije, što će, kaže, uticati na razvoj domaće industrije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track