MALI OTKRIO KAD POČINJE PRIJAVA ZA 60 EVRA: Poznati svi detalji isplate NOVČANE POMOĆI građanima i privredi
Foto: Printscreen Instagram

ekonomske mere

MALI OTKRIO KAD POČINJE PRIJAVA ZA 60 EVRA: Poznati svi detalji isplate NOVČANE POMOĆI građanima i privredi

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da će prijavljivanje za novi paket pomoći građanima početi u aprilu.

Mali je podsetio da paket ekonomskih mera predviđa da svi punoletni građani do kraja godine dobiju 60 evra, a penzioneri još 50.

- Mi ćemo tokom godine u dve rate isplatiti ukupno 60 evra. Prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru, a naši najstariji sugrađani dobiće dodatnih 50 evra u septembru - naveo je Mali.

Ministar je precizirao da će se sa prijavljivanjem krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

- Ko se prijavi za prvih 30 evra automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati - objasnio je ministar gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Mali je naglasio da je jedan deo ekonomskog paketa usmeren na privredu.

- Ići ćemo sa tri puta po 50 odsto minimalne zarade za sva mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike. Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći - rekao je Mali.

Pomoć prema njegovim rečima pokriva mart, april i maj.

- Isplata sledi u aprilu za mart i naredna dva meseca - rekao je Mali.

Pored toga biće i sektorske pomoći za one za koje su istraživanja pokazala da su najugroženiji, a to su autoprevoznici.

- Njima ćemo u periodu od šest meseci isplaćivati 600 evra po autobusu. Oni su najmanje posla imali usled ograničenja putovanja tako da idemo sa tom sektorskom pomoći - naglasio je ministar.

Naveo je i da će biti proširena postojeća garantna šema za 60 milijardi dinara.

- Ta se šema od dve milijade evra prošle godine pokazala izuzetno uspešnom. Preduzeća iz Srbije su već povukla oko 1,6 milijardi. Mi smo produžili važenje te garantne šeme i sada dodajemo još 500 miliona evra - objasnio je Mali.

Najavio je i još jednu garantnu šemu i otkrio da su u pregovorima sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi bile spremne da daju kredite i onima koji u mnogo lošijem položaju.

- Ukupna vrednost ovog programa je 235 milijardi dinara. Ukoliko budemo uključili i velika preduzeća stiće ćemo do 250 milijardi - rekao je Mali i dodao da Srbija neće prekidati pomoć dok traje kriza.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track