ČADEŽ NAJAVIO NOVI PAKET MERA: 2,5 milijardi evra neophodne za očuvanje i održavanje privatnog sektora
Foto: Privredna komora Srbije

privredna komora srbije

ČADEŽ NAJAVIO NOVI PAKET MERA: 2,5 milijardi evra neophodne za očuvanje i održavanje privatnog sektora

InfoBiz -

Novi paket mera državne podrške je značajan i može da utiče na očuvanje privatnog sektora kao stuba i kičme srpske privrede, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

On je novinarima rekao da nove mere dolaze posle dosadašnjih šest milijardi evra koliko je država prošle godine pomogla privredi.

Reč je, navodi, o dodatnih 2,5 milijardi evra koje su, kaže, neophodne za očuvanje i održavanje privatnog sektroa, pre svega za održavanje zaposlenosti.

Napomenuo je da cifre pokazuju da smo se održali malo bolje nego što je možda bilo predviđeno i kada je reč o industrijskoj porizvodnji i zadržvanaju nivoa zaposlenosti.

Marko Čadež, 15.1.2021
foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Stopa nezaposlenosti je i dalje ispod 10 odsto, industrijska proizvodnja sa nekim najblažim rastom, ali ipak rastom od 0,4 odsto - rekao je Čadež i zahvalio Vladi Srbije, Ministarstvu finanija i timu predsednika Srbije koji u realnom vremenu reaguju na probleme privrede.

Kaže da je PKS u stalnoj komunikaciji sa kompanija, kako bi se sagledala situacija na terenu i na šta mora da se obrati pažnja.

Ono što je za privredu i PKS, navodi Čadež, važno su dve mere donete sa liste predloga PKS, a među njima je nastavak državne garancije za povoljnije kredite, kako bi se pre svega olakšalo privredi da dođe do novca kako bi investirala i dalje zapošljavala i proizvodila neometano.

- Tu imamo najavljeni novih 500 miliona evra podrške za garancije od Vlade, imamo još 500 miliona iz prošlog paketa koji nisu iskorišćeni i dodatno imamo program DFC koji je najavljen za oko milijardu dolara - rekao je Čadež.

To, objasnio je, znači da skoro dve milijarde evra imamo neophodnog novca za grancije koje pre svega znače firmama da mogu da lakše uzmu kredit za koji im država garantuje.

U prethodnom periodu je, kaže, 23.000 predzueća koristilo ovaj instrument i dobilo kredite što je, ističe, uticalo na očuvanje pirvatnog sektora.

- Ono što je takođe bio naš predlog jeste da se odmah pomogne sektoru putničkog drumskog saobraćaja koji već godinu dana ima ogroman problem sa padom broja putnika u situaciji pandemije korona virusa.Tu vidim da je vlada ziasta reagovala adekvatno i da očekujemo pomoć od 600 evra po autobusu sa prevoznike u drumskom saobraćaju. To je mera koja možda ne može da reši sve problem, ali i te kako može da im omogući da ne otpuštaju ljude - kaže Čadež.

Trenutno u tom sektoru radi oko 20.000 ljudi, a Čadež navodi da bi zaista bilo problematično kada bi te firme počele da otpuštaju vozače koji su kod nas, inače, deficitarni.

Naredna mera je, kaže, nastavak mere direktne podrške i to tri puta po pola minimalca pre svega za mala i srednja preduzeća, a razmišlja se i o velikim kompanijama.

- Za mala i srednja preduzeća ovo je zaista velika stvar. Tu govorimo o 1.253.000 zaposlenih, nije mala stvar. Država je pokazala da želi da zaštiti one koji su najugrožniji, a to jesu mala i srednja preduzeća - rekao je Čadež.

Takođe, navodi da je važna i mera podrške potrošnji kroz direktnu isplatu građanima i penzionerima.

- Pokazalo se koliko je ova mera bila važna kada je pri put doneta, jer taj novac odlazi u privredu, u potrošnju, kupovinu i pokreće proizvodnju - kaže Čadež.

Naglasio je da sve ove mere mogu da budu značajne za celu privredu i za sve građane, ali da je vakcinacija najvaznija mera.

- Što pre budemo stvorili imunizaciju, to će i privredi biti lakše - smatra Čadež i poziva sve privrednike i građane da što pre prime vakcinu jer je to najvažniji lek i mera za očuvanje svih nas.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track