RUDNE REZERVE SRBIJE VREDE 200 MILIJARDI DOLARA! MARKO ČADEŽ Pozivam kompanije da kažu šta treba da se popravi u oblasti rudarstva
Foto: Tanjug / Nikola Andjc

Predsednik Privredne komore Srbije O JAVNOJ raspravi

RUDNE REZERVE SRBIJE VREDE 200 MILIJARDI DOLARA! MARKO ČADEŽ Pozivam kompanije da kažu šta treba da se popravi u oblasti rudarstva

InfoBiz -

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež pozvao je danas kompanije u Srbiji da se aktivno uključe u javnu raspravu o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kako bi svojim predlozima učinili da ovaj zakon bude u funkciji privrede.

„U sektoru rudarastva radi oko 2.000 kompanija koje imaju godišnji prihod od oko 9,5 milijardi evra i one treba da se čuju. Zato je važno da se privreda uključi u javnu raspravu, da vidimo koja su to rešenja koja su dobra, ali i da vidimo gde predlog još može da se poboljša, naročito kada govorimo o predvidvosti poslovanja u Republici Srbiji i pitanjima eksploatacije i dozvole za eksploataciju“, rekao je Čadež koji je posebno istakao novine u zakonu poput „E rudarstva“ koji će ubrzati izdavanje potrebnih dozvola.

0314247220, rudnik, rudari
foto: Profimedia

Čadež je zajedno sa potpredsednicom Vlade Srbije i ministararkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović učestvovao u javnoj raspravi o ovom zakonu u Privrednoj komori Srbije je dodao i da uz rudarstvo i preradu rude treba da razmišljamo o tome kako da investicije u rudarstvo iskoristimo za naše proizvodne i prerađivačke kapacitete.

„Ako govorimo o litijumu, da već sada planiramo, a imamo zainteresovane za izgradnju fabrika litijumskih baterija, jer je reč o strateškim stvarima za našu privredu“, rekao je Čadež.

Mihajlovićeva je istakla prednosti izmena ovog zakona dodajući da na teritoriji Srbije ima rudnih rezervi u vrednosti od 200 milijardi dolara.

Ona je istakla i predlog novih procedura za izdavanje dozvola za geološka istraživanja i najavila osnivanje rudarsko geološke komore. Prema njenim rečima, od Ministarstva finansija zatražila je povećanje rudne rente.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track