MARKO ČADEŽ: Vakcinacija vozača rešenje za zastoj na granici
Foto: Zorana Jevtić

predsednik Privredne komore Srbije

MARKO ČADEŽ: Vakcinacija vozača rešenje za zastoj na granici

InfoBiz -

BEOGRAD - Nemačka je obezbedila više ljudi i veći broj punktova za testiranje, čime je smanjeno zadržavanje kamiona na granici, pa više nema višesatnog čekanja, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i ocenio da je vakcinacija vozača najbolje trajno rešenje ovog problema.

On je za portal Biznis rekao da je takav predlog već predočen nadležnim organima u Nemačkoj. "Ministarstvo saobraćaja Nemačke će, kako je dogovoreno, naš predlog razmotriti sa ostalim nadležnim ministarstvima i nadamo se pozitivnom odgovoru", naveo je Čadež.

Istakao je da Privredna komora Srbije na trajnijem rešavanju problema transporta robe tokom pandemije paralelno radi i u okviru Evrokomore, koja predstavlja 20 miliona kompanija, "Zalažemo se za pojednostavljenje procedura i ujednačavanje pravila unutar jedinstvenog tržišta za sve evropske kompanije, uključujući i zapadnobalkanske. Za to smo dobili i podršku Saveta Evropske unije, kroz preporuke državama članicama, a posebno Portugalije, koja trenutno predsedava EU", rekao je Čadež.

Dodao je da je jedan od zahteva Odbora Evrokomore za jedinstveno tržište, kojim kopredsedava sa kolegom iz Finske, da sve države članice omoguće špediterima prelazak u EU, bez uslovljavanja PCR testom, uz dokaz o antigen testu, i to samo na prvoj granici.

Osim aktivnosti usmerenih na olakšavanje funkcionisanja privrednika tokom pandemije, PKS, prema rečima njenog predsednika, zajedno s Komorskim investicionim forumom koji čine regionalne komore Zapadnog Balkana, radi i na uspostavljanju zajedničkog, regionalnog tržišta bez barijera, što je suština "Mini Šengena".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track