ZA 1 APARTMAN U VRNJAČKOJ BANJI MOŽETE DA KUPITE STAN U BEOGRADU: Cene kvadrata idu i do 1.600 €, ne zaostaje ni Sokobanja
Foto: Printscreen/Youtube

sve popularnije

ZA 1 APARTMAN U VRNJAČKOJ BANJI MOŽETE DA KUPITE STAN U BEOGRADU: Cene kvadrata idu i do 1.600 €, ne zaostaje ni Sokobanja

InfoBiz -

Iako su planine oborile sve rekorde u po obimu prodaje i cenama apartmana u prošloj godini, ništa mnogo nisu zaostajale ni popularne banje. I među njima ima favorita, pa se Vrnjačka i Sokobanja izdvajaju kao one u kojima je prodato najviše apartmana, ali i po najvišim cenama.

Da se u te dve, inače najposećenije banje u Srbiji, nije štedelo, pokazuju i zvanični podaci te su apartmani u ovim lečilištima plaćani kao stanovi u Beogradu, jer su cene kvadrata dostizale i više od 1.500 evra.

Ukupno je u Vrnjačkoj prodato 20, a u Sokobanji 10 apartmana. Iako možda u poređenju sa obimom prodaje na planinama, koja je oborile sve rekorde u prošloj godini, prodaja u banjama deluje znatno manje, treba naglasiti da su za ova mesta dostignute brojke itekako visoke.

"Kraljica banjskog turizma"

S razlogom je nazivaju "Kraljicom banjskog turizma" - mesecima unazad Vrnjačka banja važi za najposećeniju banju u Srbiji. Štaviše, u januaru je uz Kopaonik bila i najposećenije odmaralište u našoj zemlji.

Pored izletnika i onih koji dolaze na lečenje i kratak predah u Vrnjačku banju, sve je više onih koji se odlučuju na kupovinu apartmana, čemu svedoče i zvanični podaci Republičkog Geodetskog zavoda (RGZ).

Velika potražnja podigla je i cene, pa su neretko kvadrati u apartmanima koštali kao u prestoničkim stanovima.

U Vrnjačkoj banji u prošloj godini najjeftinije se mogao platiti kvadrat apartmana u starogradnji koji je koštao 227 evra, dok su cene u starogradnji dostizale 1.100 evra. U novogradnji je situacija malo drugačija pa su se cene kretale od 1.300 do nepunih 1.600 evra.

Prodato je recimo i 69 kuća, a najveća vrednost dostignuta za jednu iznosila je 275.000 evra.

Sokobanji nedostaje smeštajnih kapaciteta

Turista je sve više, a smeštajnih kapaciteta sve manje, poručuju iz Sokobanje koja se smenjuje sa Vrnjačkom na prvom mestu po posećenosti.

Sokobanja raspolaže sa najmanje sedam izvora mineralnih voda koje razlikuju po sastavu ali i po temperaturi, pa je tolika poseta i zainteresovanost građana željnih odmora potpuno logična.

I u ovom mestu porasla je zainteresovanost kupaca nekretnina, a cene kvadrata apartmana u Sokobanji kretale su se u prošloj godini od 400 do 1.400 evra.

U prošloj godini je u Sokobanji dvostruko porastao i obim prodaje građevinskog zemljišta u odnosu na 2019. godinu. Uz to porasle su i cene pa je ar išao i do 4.870 evra.

Najavili su predstavnici ovog mesta i izgradnju hotela visoke kategorije kao i proširivanje seoskog turizma. Interesantno je da je lovni i ribolovni turizam jedan od najprofitabilnijih vidova turizma u toj opštini.

(Kurir.rs/ Blic biznis)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track