Novac iz Budžetskog fonda da bude utrošen za bolje funkcionisanje gradova i opština
Foto: MDULS

Novac iz Budžetskog fonda da bude utrošen za bolje funkcionisanje gradova i opština

InfoBiz -

Beograd, 17. mart 2021. godine - Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je odluku o dodeli finansijskih sredstava iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave i 460 miliona dinara dodelilo gradovima i opštinama u Srbiji po različitim projektima, izjavila je danas ministarka Marija Obradović.

„Već nekoliko godina u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dodeljuju se finansijska sredstva i ovoga puta je zanimljivo da smo dobili pet puta veći broj prijava nego što to predviđa fond, a to znači da su se gradovi i opštine u Srbiji probudili i velikim brojem projekata, čak sa 225, aplicirali za sredstva iz ovog fonda. Jasno nam je da žele da poprave kvalitet usluga prema građanima i prema privredi u svojim sredinama“, izjavila je Obradović.

Marija Obradović
foto: MDULS

Iz Budžetskog fonda Ministarstvo je pomogalo različite infrastrukturne projekte, deo sredstava namenjen je za modernizaciju gradske, odnosno, opštinske uprave, za uvođenje različitih softvera i elektronskih servisa, koji su neophodni za unapređenje rada, takođe deo sredstava je namenjen za organizaciju različitih manifestacija, kulturnih, sportskih i turističkih, ali i za otklanjanje posledica elementarnih i ostalih nepogoda.

„Veoma je važno da gradovi i opštine znaju da će strogo biti kontrolisan utrošak ovih sredstava, odnosno, ne samo da ćemo tražiti da se vrati novac ukoliko ne bude bio namenski iskorišćen ili u vremenskom roku koji je predviđen, nego ćemo i obilaziti na terenu faze realizacije tih projekata, jer suština je da ovaj novac bude utrošen za bolje funkcionisanje gradova i opština u odnosu prema građanima i prema privredi Srbije. Gradovi i opštine u Srbiji moraju da budu servis građanima i privredi“, poručila je ministarka Obradović.

Marija Obradović
foto: MDULS

Takođe, Ministatsvo je nagradilo najbolje četiri opštine i grada u Srbiji u četiri kategorije u 2020. godini, u odnosu na to kakve su dobre prakse u njihovom poslovanju i vođenju lokalne samouprave. Nagrađeni su opština Кnić u kategoriji efikasnost i delotvornost, opština Veliko Gradište u kategoriji transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave, grad Кragujevac u kategoriji odgovornost i vladavina prava i grad Кruševac u kategoriji ravnopravnost i anti-diskriminacija. Ova četiri grada dobiće po 2,3 miliona dinara iz ovog budžetskog fonda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track