01:41

privreda i korona

ISTRAŽIVALI SMO

EKONOMSKE PROGNOZE GORE OD ZDRAVSTVENIH! Šta je potrebno našoj ekonomiji da u ovoj situaciji stekne antitela? (KURIR TELEVIZIJA)

InfoBiz -

Korona virus paralisao je našu ekonomiju. U skladu sa epidemiološkim merama, zaustavljen je rad u mnogim sektorima, dok se oni koji još nisu stavili "katanac na vrata" osećaju ugroženim.

Često se desi da prođe dan, a da u piljaru ne uđe nijedan kupac. Promet je smanjen i do 50 odsto. Trgovci na malo kažu da su zbog toga prisiljeni da zatvore radnje.

"Kad vidite gužvu u nekom velikom hiper marketu, ništa vam nije jasno - zašto je to dozvoljeno tamo, a kod nas je problem da uđe troje četvoro ljudi. Pritom, mi poštujemo sve epidemiološke mere, ne dozvoljavamo da uđe ni treći ni četvrti kupac, dok ne izađe prethodni i onda se pitate - o čemu se radi ovde?" - kaže Miloš Kraguljac, vlasnik piljare iz Beograda

Radi se o tome da veliki trgovinski lanci pod izgovorom prodaje prehrambenih proizvoda, na tržište plasiraju i drugu robu i time dolaze do većeg profita. Malim trgovcima bi zato, smatraju stručnjaci, trebalo smanjiti porez.

"Mi moramo jačati male trgovce jer su oni značajni za kapitalni razvoj Srbije. Ukoliko im ne pomognemo mi ćemo u pojedinim selima ili ruralnim delima ostati bez trgovine, a samim tim - ljudi kada nemaju trgovinu, poštu, dom zdravlja, ambulantu, oni odlaze iz tih sredina. Zbog toga je važno da sačuvamo trgovce. Osim toga, mali trgovci su veća šansa za male proizvođače" - rekao je Žarko Malinović, Sektor za trgovinu PKS

I ostali privrednici teško žive. Pomoć od države očekuju ugostitelji, hotelijeri i prevoznici. Ako je ne bude - ekonomske prognoze su, čini se, gore od zdravstvenih.

"Niko u ovom trenutku ne može da prognozira ili da sa sigurnošću kaže koliko će ova teška situacija trajati, kako će sve posledice imati, ali mislim da se većina ekonomista slaže da se nalazimo u prilično teškoj poziciji i da će oporavak zemlje odnosno privrede i društva u celini trajati mnogo duže nego što se u početku mislilo"- rekao je Ljubodrag Savić, ekonomista

Podsetimo, kroz tri paketa mera, država je do sada pomogla privredu sa oko osam milijardi evra.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

NE PROPUSTITE:

Bonus video:

01:52

Dr Perišić objasnio zašto dolazi do smrti od koronavirusa kod gojaznih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track