CENA STANOVA U BEOGRADU NEUMOLJIVO RASTE: Kvadrat i do 3.300 evra, a nekretnine su sve skuplje iz ova 2 razloga
Foto: Shutterstock

Beograd je najveće tržište

CENA STANOVA U BEOGRADU NEUMOLJIVO RASTE: Kvadrat i do 3.300 evra, a nekretnine su sve skuplje iz ova 2 razloga

InfoBiz -

Beograd je najveće tržište nekretnina, a prosečne cene kvadratnog metra novogradnje kreću se od 800 evra u udaljenijim naseljima do 3.300 evra u Beogradu na vodi.

Prigradska naselja u kojima je dominirala niskogradnja, danas broje sve više stambenih zgrada.

Stručnjaci navode da je kupovina stana dobra investicija. S jedne strane, niske su kamate na štednju, krediti jeftini, a sa druge, vrednost stana stalno raste, a može da se zaradi i od kirije. Stan kupljen pre pet godina sada vredi, u zavisnosti od lokacije, i za trećinu više.

Kako objašnjavaju, cene neminovno moraju da rastu prosto i zato što je zemljište ograničeno, ne može da se reprodukuje, ponuda sporije raste od tražnje i ekonomsko je pravilo da to gura cene naviše. Ako se kriza nastavi i bude još dublja, mnogi će biti u situaciji da prodaju stanove što će povećati ponudu i moguće je da dođe do pada cena nekretnina.

Sedmdeset odsto nekretnina kupuje se gotovinom, a cena je u 95 odsto slučajeva obračunata u evrima, pa je prosečan kredit koji kupci uzimaju oko 30.000 evra.

Za tu sumu se može kupiti desetak kvadratnih metara u centru Beograda, a prema mišljenju stručnjaka, oni koji podižu kredit ulažu više nego što je obavezno učešće, odnosno, često se proda manji, zbog kupovine većeg stana.

Beograd je najveće tržište, a prosečne cene kvadratnog metra novogradnje kreću se od 800 evra u udaljenijim naseljima do 3.300 evra u Beogradu na vodi. Jedan od razloga rasta cena, pored sve skupljeg zemljišta, jeste i to što je gradnja kvalitetnija.

Beograd je među skupljim gradovima po cenama stanova, ali sve dok ponuda bude manja od potražnje, oni neće biti jeftiniji. Za one koji stan kupuju da bi u njemu živeli, od cene je možda važnije to da krediti budu povoljni.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track