Digitalizacija donosi komfor i brzinu– opstaju spremni za inovacije i promene
Foto: Promo

Prioritet digitalna agenda

Digitalizacija donosi komfor i brzinu– opstaju spremni za inovacije i promene

InfoBiz -

Pandemija virusa korona dala dodatan zamajac procesu digitalizacije, čije benefite osećaju i građani kojima savremana tehnlogija olakšava život

Točak digitalizacije se tokom protekle godine znatno ubrzao, i više nema sumnje da u oblasti digitalne transformcije ne opstaju najjači i najinteligentniji, već oni koji su spremni za inovacije.

I u Srbiji prethodne tri-četiri godine intenzivno se radi na digitalizaciji. Dosadašnji rezultati procesa digitalizacije su usluge e-recepta, zahvaljujući kome lekove možemo podići u apoteci bez odlaska lekaru, “Bebo, dobrodošla ti na svet” koja omogućava roditeljima da u porodilištu za par minuta prijave svoje dete i daju mu ime. Takođe, možda i najznačajnije za same građane jeste onlajn plaćanje i kupovina preko interneta. Ovo je posebno postalo aktuelno tokom pandemije, pa ne čudi stav stručnjaka da je korona virus veoma ubrzao digitalizaciju. Svakako da je 2020. bila jedna od najdinamičnijih godina za veb prodavce. Korenite promene su se praktično odvijale preko noći, a ceo svet se odjednom i gotovo u potpunosti, preselio na Internet.

Sa analognog na digitalno

Ne samo kod nas, već maltene u celom svetu, odjednom je prošlog proleća sve krenulo u tom smeru, a život građana se fokusirao na jedno mesto: sopstveni dom. Uprkos svim početnim ograničenjima pokrenuto je mnogo toga. Većina preduzeća su svoje zaposlene poslale na rad od kuće, ako su imala mogućnosti za to. Mnogi rukovodioci bili su iznenađeni pozitivnim iskustvima, jer se ispostavilo da su njihovi timovi produktivni i kada rade od kuće, jednako kao kada dolaze u kancelariju.

I ostali procesi koji su se do tada odvijali analogno, postali su digitalni. Školarci u Srbiji susreli su se sa onlajn modelom nastave, odnosno, nastavom na daljinu. Primer digitazacije takođe su i digitalni udžbenici i korišćenje novih tehnologija u nastavi.

Brnabić: Opredeljenje države

Premijerka Srbije Ana Brnabić nedavno je naglasila da je vlada koju vodi, shvatila digitalizaciju kao neophodnost i način da se ponude bolje javne usluge, kvalitetnije obrazovanje, konkurentnije tržište rada i atraktivno poslovno okruženje, kao i da trenutna tehnološka revolucija donosi do sada nevidjene promene u načinu života i rada, bez presedana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Napredak u toj oblasti, takođe je omogućio brzi odgovor na krizu koju je izazvala pandemija, što je ujedno bilo ključno za uspešno pokretanje kampanje imunizacije protiv korona virusa – istakla je ona.

Kako najavljuju iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, što se planova o digitalizaciji tiče, oni podrazumevaju uvođenje širokopojasnog, odnosno brzog internet, čak i u najruralnije delove Srbije, i to do 2025. Godine. U prilog tome govori I činjenica da su u poslednje dve godine uložena ogromna sredstva u uvođenje optičke mreže i povećanje broja 4G baznih stanica.

Šta kažu brojke

100 odsto povećan promet roba i usluga putem interneta u 2020. godini.

Veb sajtove poseduje oko 85% preduzeća.

Svega 27% preduzeća pruža svoje usluge putem internet.

Cloud servis koristi samo 18% preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track