PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA: Mraz oštetio rane šljive, jabuke, kruške, višnje, ali i maline, još se ne zna kolika je šteta
Foto: Kurir/T.Ilić

Iznenadni sneg i mraz

PROFESOR POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA: Mraz oštetio rane šljive, jabuke, kruške, višnje, ali i maline, još se ne zna kolika je šteta

InfoBiz -

BEOGRAD - Iznenadni sneg i mraz jutros su oštetili rano voće, šljive, jabuke, kruške, višnje, ali ukupna šteta će se znati tek kada prođu najavljene niske temperature za noćas i petak, rekao je danas šef katedre za voćarstvo i vinogradarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Nenad Magazin.

On je za Betu rekao da je najosetljivija faza vegetacije za voće, faza precvetavanja i da niska temperatura i od minus 1,6 stepeni može da ošteti plodove, ali da i u fazi cvetanja veći "minus" od toga oštećuje cvetove.

"Temperatura je jutros u ravničarskim delovima bila minus 4-4,5 stepeni i cvetovi su u izvesnoj meri oštećeni, a to zavisi i od dužine trajanja mraza", rekao je Magazin.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je u Zapadnoj Srbiji, u okolini Ivanjice, pored snega čija je debljina od deset centimetara do pola metra i više, jutros temperatura bila od minus osam do minus deset stepeni i da se štete na malinama već vide jer su sprljeni listići i mladi izdanci.

"Ko je bolje obradio malinjake i kupine i gde su mladi lastari napredniji, veća je i šteta", rekao je Radović.

On je apelovao na stručne službe Ministarstva poljoprivrede da hitno izađu na njive i posavetuju poljoprivrednike kako da oporave to voće. ; Dodao je da su u tom kraju stradale i šljive, jabuke i drugo rano voće. ; Maline će, prema njegovim rečima, ove godine, ako išta preživi jer se ne zna koliko će dugo još biti mrazeva biti "papreno" skupe.

On je podsetio da je malina i prošle godine bila skupa zbog mrazeva u Poljskoj koja spada u najveće proizvodjače i da je nedavno u maloprodaji pakovanje od 125 grama koštalo 700 dinara, a kilogram 6.700 dinara.

Vlasnik voćnjaka borovnica kod Šapca Saša Keserović rekao je da je u tom kraju noćas bio mraz od oko minus dva stepena i da se nada da nije bilo štete iako je deo borovnica u pupoljcima. ; "I za noćas je najavljen mraz od pet stepeni i upravo pokušavamo da raznim preparatima zaštitimo borovnice, a deo ćemo pokušati da "branimo" loženjem vatre i zadimljavanjem ;kako bi podizali temperaturu", rekao je Keserović.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track